Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nový zákon o odpadech a recyklace: když se chce, všechno jde

18. 4. 2002
Martina Špejtková [Econnect] -


Od prvního ledna tohoto roku platí nový zákon o odpadech, podle něhož se neplatí poplatky za každou odvezenou popelnici, ale paušálně za fyzickou osobu. Ministerstvo životního prostředí nový zákon obhajuje argumentem likvidace černých skládek a snadnější vymahatelností poplatků od vychytralých neplatičů. Zákon s sebou ovšem přináší i pocity nespravedlnosti a diskriminace ekologicky smýšlejících občanů.

O této skutečnosti svědčí i iniciativa občanů Velké Losenice na Žďársku, kteří se paušálnímu poplatku brání. Iniciátor protestu (viz. příloha) pan Vaďura poukazuje v dopise zastupitelstvu na nerovnosti v ekologickém chování domácností a tím i na nespravedlivou výši poplatku. "Protože se snažíme chovat ekologicky ke svému okolí a nevytvářet nadbytečné odpady, tak je naše rodina za toto naše chování trestaná," stěžuje si pan Vaďura.

O kontroverznosti zákona a pochybnostech o jeho následném dopadu na životní prostředí a ekologickou morálku obyvatel se hovořilo již dlouho před jeho schválením. Do jaké míry zákon změní chování lidí, je však otázkou. "Ani minulým zákonem nebyli občané motivováni k třídění odpadu. Třídili většinou občané ekologicky uvědomělí. Paušální poplatek na hlavu však nemotivuje o nic více a třídí jen ti, kteří jsou ekologicky uvědomělí," komentuje dnešní stav Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

Situaci by mohla řešit zákonem zvýšená pravomoc obcí vypořádat se s paušálním poplatkem dle vlastního uvážení. Poplatek se skládá ze dvou částí, každá maximálně do 250 Kč. Celkově tedy můžete zaplatit maximálně 500,- Kč za osobu a rok. Jedna část poplatku je určena na odvoz popelnic, druhá část na pokrytí nákladů na likvidaci neroztříděných odpadků. Čím méně obec zaplatí za odvoz netříděného odpadu, tím nižší částku může občanům stanovit. Skvělým příkladem je například obec Rýmařov, jejíž starosta nabízí 50ti procentní slevu z poplatku těm, kteří důsledně separují odpad.

Možnosti různých úlev a kompenzací však obce zatím většinou nevyužívají. Snad proto, že je zákon staví do nezasloužené pozice " producenta odpadu", se kterým se musejí nějak vypořádat. Nebo proto, že se touto otázkou prostě nehodlají zabývat. V každém případě je v zájmu občanů se o stav ve své obci zajímat a apelovat na zastupitelstvo, zda by nebylo možné vhodnou motivací poplatky snížit. Neboť to je zřejmě jediná reálná motivace k ekologickému chování.

Příloha: Protest pana Vaňury z Velké Losenice (.doc, 36,0 kB)

Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz