Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Akce pro Kapku naděje vynesly přes osm set tisíc korun

17. 4. 2002 - PRAHA [Econnect/Radio Praha]

Charitativní akce "Společně pro Kapku naděje" na pomoc dětem s poruchou krvetvorby vynesla od loňského prosince 830.000 korun. Umělci během tohoto období navštěvovali hematologické oddělení motolské nemocnice, kde se malí pacienti léčí, konal se koncert muzikálových hvězd a společenská setkání, při nichž se dražila archivní vína. Uskutečnilo se i několik veřejných vystoupení příznivců fondu spojených s darováním krve.

Nadační fond Kapka naděje založila předloni manželka skladatele Karla Svobody, jejíž dcera boj s leukémií prohrála. Na kontě se shromáždilo celkem osm milionů korun. Fond přispěl na nákup přístrojů pro dětskou transplantační jednotku a pomohl zkrášlit prostředí, v němž děti pobývají i řadu měsíců. Platí také počítačového odborníka, který komunikuje se zahraničními lékaři. To umožňuje, aby děti byly léčeny podle protokolů, které vycházejí z výzkumů zahraničních pracovišť.

Nadační fond Kapka naděje byl založen jako fond s cílem pomoci transplantační jednotce hematologického oddělení II. dětské kliniky FN Motol. Na tomto pracovišti jako jediném v České republice se provádí transplantace kostní dřeně u dětí. Podmínky se však od roku 1989, kdy toto pracoviště vzniklo, značně zhoršily. V roce 2000 se situace stala takřka havarijní, a tak vedení nemocnice, lékaři transplantační jednotky a občanské aktivity v čele s Kapkou naděje na situaci opakovaně a naléhavě poukazovali. Výsledkem je příslib státní dotace ve výši 85 milionů korun na výstavbu nové transplantační jednotky.

Nadační fond Kapka naděje chápe a vnímá tento krok jako iniciální. Cílem nadačního fondu je, aby takto vznikající centrum splňovalo skutečně ty nejnáročnější požadavky odborné, psychosociální a výzkumné. Cílem nadačního fondu, dlouhodobým a trvalým, je po vzniku transplantačního centra umožnit, aby bylo nejen provozu schopné, ale aby přístrojová a laboratorní technika odpovídala požadavkům nejmodernějších trendů v oboru transplantologie.

Kapacita osmi transplantačních boxů a větší počet pacientů bude vyžadovat zajištění odpovídajícího psychosociálního zázemí. V moderních centrech v rozvinutých zemích světa je nemyslitelný provoz takového pracoviště bez přítomnosti širokého, navzájem spolupracujícího týmu. Tento tým však není složen pouze z lékařů a sester, ale jsou v něm přítomni další, nesmírně prospěšní pracovníci - psychologové, sociální pracovníci, data manažeři, volonteři, ergoterapeuti a další. Předpokládáme, že tito pracovníci budou muset být najímáni naším nadačním fondem, bude jim umožněno vyškolit se v oboru a být tak prospěšní těžce nemocným pacientům, jejich rodičům a v neposlední řadě budou v úzkém kontaktu i se zdravotnickými pracovníky. Ti potřebují ke své práci na takto náročném pracovišti také psychosociální zázemí a péči.

Dalším úkolem nadačního fondu Kapka naděje je vybudování široké výzkumné základny. V USA a jiných vyspělých zemích světa podporují nadační hnutí výzkumné aktivity lékařských pracovišť v milionech dolarů ročně. Vynakládají finanční prostředky na výzkum účinku nových léků a provádění klinických studií, vypisují granty, podporují další vzdělávání pracovníků transplantačních týmů. Často platí mladé začínající vědce, pracující na výše zmíněných úkolech, hradí jejich zahraniční studijní programy a zároveň zvou a hradí pobyty vynikajících expertů při přednáškové a výukové činnosti na takovém transplantačním centru.

Ze zmíněného je jasné, že nadační fond není koncipován jako krátkodobá jednorázová pomoc transplantační jednotce, ale jako instituce trvale a kontinuálně podporující transplantační centrum v celé šíři jeho působení a činnosti. Důsledkem pak bude jistě výrazně zlepšená péče o dětské pacienty, jimž osud postavil do cesty těžkou životní překážku, kterou je možné překonat pouze za pomoci transplantace kostní dřeně. Jestliže bude tento navýsost náročný zákrok proveden v moderním transplantačním centru, bude naděje na přežití stále vyšší. Tuto naději chce nadační fond, který má slovo naděje v názvu, zvyšovat.


Jak se můžete do charitativního projektu "Společně pro kapku naděje" zapojit Vy?

  • Stačí když vytočíte telofonní číslo 0906 460 128, tak přispěje na konto nadačního fondu pro pomoc dětem s poruchou krvetvorby Kapka naděje částkou 46,- Kč za minutu hovoru.
  • Jednorázovým finančním příspěvkem na bankovní účet nadačního fond Kapka naděje - Bankovní spojení: ČSOB, číslo účtu 419400003/0300

    Podrobnější informace najdete na stránkách nadačního fondu Kapka naděje


    Petr Bittner

    DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Petr Bittner

Správce oblasti Občanský sektor a Informační servis pro NNO.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz