Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mladiství a nezletilí žadatelé o azyl

15. 4. 2002 - PRAHA [Azyl]

Speciální skupinu mezi žadateli o azyl v České republice představují mladiství a nezletilí bez doprovodu rodičů či jiného dospělého příbuzného. Protože jde o svým způsobem ohroženou skupinu lidí, je zapotřebí k nim přistupovat individuálně.

Mladiství žadatelé o azyl (tj. děti do 15-let) jsou z přijímacích středisek MV (Vyšní Lhoty, Červený Újezd) na základě soudního rozhodnutí ihned umísťováni do diagnostického ústavu a odtud do dětských domovů, kde se jim dostává stejné péče jako českým dětem. V pobytových azylových střediscích tedy zůstávají nezletilí žadatelé bez doprovodu, tj. děti od 16-ti let.

Pro jejich pobyt jsou určena střediska v Červeném Újezdě, v Zastávce u Brna a nově i v Kostelci nad Orlicí, kde je vybudováno speciální chráněné bydlení s nepřetržitým provozem. V těchto střediscích mají nezletilí upraven vycházkový režim a jsou v péči sociálních pracovníků a nevládních organizací.

V mnoha případech u sebe nezletilí žadatelé nemají žádné osobní doklady a nemohou tedy prokázat svou totožnost ani svůj věk. Z tohoto důvodu by měli absolvovat rentgenové vyšetření zápěstních kůstek, které pomáhá jejich údaje potvrdit nebo vyvrátit. O spolehlivosti tohoto vyšetření se však stále diskutuje.

Pracovníci Poradny pro uprchlíky Českého helsinského výboru působí v pěti azylových střediscích a jsou rozhodnutím MV jmenováni opatrovníky pro azylovou proceduru mladistvých a nezletilých žadatelů o azyl bez doprovodu. Toto opatrovnictví nesmí být zaměňováno s opatrovnictvím pro pobyt, které je určováno soudním rozhodnutím. Úkolem pracovníků Poradny pro uprchlíky je poskytnout nezletilým sociální pomoc a podporu během azylového řízení a pomoci jim při orientaci v azylové proceduře. Zejména jde o přítomnost při pohovorech na Azylovém odboru MV, pomoc při doplňování potřebných materiálů a informací, při podávání rozkladů proti zamítavým rozhodnutím, prodlužování víz na policii či vyřizování dobrovolných repatriací do země původu. Opatrovníci jsou podle potřeby v kontaktu s Odborem péče o dítě, s diagnostickými ústavy a s dětskými domovy, kde jsou mladiství umístěni.

Nezletilí žadatelé bez doprovodu v roce 2001

Vyšní Lhoty 143 (přijímací středisko)
Červený Újezd 260 (přijímací středisko)
Zastávka u Brna 86 (pobytové středisko)
Kostelec nad Orlicí 41 (pobytové středisko)

Průměrně ve středisku pobývá 20 nezletilých najednou. Jde zejména o chlapce, kteří nejčastěji pocházejí z Ruska, Běloruska, Ukrajiny, Arménie, Gruzie, Moldávie, Bulharska, Indie, Bangladéše, Srí Lanky, Vietnamu, Číny, Iráku, Iránu, Pákistánu, Afghánistánu, Nigérie, Konga a Rwandy

Jako opatrovníci klademe při práci s mladistvými největší důraz na individuální přístup. Nikdy totiž nevíme, co všechno mají naši svěřenci za sebou, co prožili ve svých zemích a jakou cestou se dostali do České republiky. „Opravdové příběhy“ se dozvídáme jen velmi pomalu a útržkovitě, až po delší době, kdy se vzájemně lépe poznáme. V pobytových střediscích se navíc setkávají lidé různých kultur, zvyků, náboženství, jednotlivé národy mají jiný žebříček hodnot. Problémem je i jazyková bariéra, většinou se sice dorozumíme anglicky a rusky, stává se však, že jsme odkázáni pouze na oficiálního tlumočníka azylového odboru MV (např. perština, arabština, hindi, urdu…).

Zásadním a dosud nevyřešeným problémem je vzdělávání nezletilých, jde o 16-ti a 17-ti leté děti. V případě zájmu sice mohou navštěvovat kurzy češtiny, ze zkušenosti však víme, že o zvládnutí našeho jazyka má zájem jen několik jednotlivců. Vzdělání je pro ně druhořadé, často ani v zemi původu nechodili pravidelně do školy, neumějí dobře psát. Mnozí z nich nevědí, kde a jak chtějí žít, nemají představu o své budoucnosti, hlavním úkolem je vydělat peníze.

Ministerstvo vnitra připravuje ve spolupráci s ministerstvem školství a nevládními organizacemi nový vzdělávací a pobytový program, takže se v řešení otázky vzdělávání nezletilých žadatelů o azyl snad blýská na lepší časy.

Hana Pospíšilová
Poradna pro uprchlíky


Hana Pospíšilová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz