Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obhajoba přirozeného porodu

10. 4. 2002 - Václav Sochor , BBC

Přirozený porod přijela na pozvání do České republiky propagovat známá americká lékařka Henci Goerová. Spolu s několika špičkovými českými porodníky se v Praze zúčastnila diskusního setkání na téma "Rizika moderní porodnické péče ve světle oficiálních výzkumů", kterou uspořádalo pořádalo občanské sdružení APERIO. V rámci diskuse také představila svoji novou knihu.

Účastníci diskuse měli často zcela protichůdná stanoviska. Základem pro výměnu názorů byla přednáška Henci Goerové, ve které smetla pod stůl většinu úspěchů moderního porodnictví:

"Jedním z velkých mýtů je, že porod byl nesmírně nebezpečný, než se přesunul do porodnic. Podíváte-li se do historie, zjistíte, že porod s doktorem v nemocnici byl vždy nebezpečnější, což platí dodnes. Velké zlepšení v tom, že umírá méně matek, méně dětí, nemá vůbec nic co dělat s porodnictvím. Ve skutečnosti porodnice zmařily pokrok, jehož bylo dosaženo. Porod pro žádnou ženu s nízkým nebo středně rizikovým těhotenstvím nebyl nikdy úspěšnější s porodníkem. Důvodem zlepšení moderní zdravotnické péče byla antibiotika, krevní produkty a moderní zdravotní opatření, antikoncepce, lepší výživa, bydlení, čistá voda."

Chvála přirozenosti

Henci Goerová dále uvedla, že je proti odbornému sledování a testování nerizikových těhotenství, včetně monitorování dítěte při porodu, užívání bolest utišujících přípravků během porodu a také příliš časté užívání císařského řezu, který americká publicistka odmítá i ve většině případů, kdy se v pokročilých fázích porodu objeví komplikace:

"Problémem je, že všechny tyto zásahy, které porodníci používají příliš často, s sebou nesou rizika. Takže když je praktikujete na ženě, která nemá problém, podstupuje tato žena riziko, aniž by z toho mohla mít jakýkoli prospěch, protože neměla žádný problém. Nebo když medikálně zasáhnete, abyste uměle urychlili porod, který probíhá pomalu - namísto, abyste udělali něco bezrizikového, například se s rodičkou procházeli a pomáhali ji k porodu přirozeným způsobem. Ženě můžete zbytečnými nepřirozenými zásahy někdy způsobit vážné problémy. A proto moderní porodnictví se svými nadužívanými a nepříhodnými zásahy nepřináší lepší výsledky, ale horší."

Porodník primář Libor Kavan z porodnice ve Vrchlabí, která je v posledních letech hodnocena jako jedna z nejlepších v České republice, se proti stanovisku Henci Goerové ohradil:

"Nerad bych, aby posluchači získali dojem, že analgeze a císařský řez je to nejhorší, co můžeme pro rodičku udělat. Císařský řez je nedílná součást porodnictví a dokáže vyřešit situace, které byly dříve neřešitelné a při kterých děti a ženy umíraly."

Změna přístupu k rodičkám

Některé požadavky Henci Goerové jsou již v v české porodnické praxi přijímány. Tvrdí to vedoucí postgraduálního studia porodních asistentek na 1. gynekologicko-porodnické klinice Masarykovy University v Brně profesor Aleš Roztočila.

"Názory Henci Goerové jsou poněkud odlišné, ale jsou v České republice v mnoha ohledech plněny, nebo respektovány. Žena přestává být objektem porodu a stává se subjektem porodu, kdy sama rozhoduje, sama volí metodiku porodu a úkonů, které s porodem souvisejí."

Ani obecenstvo argumenty americké publicistky nepřesvědčily beze zbytku.

"Já jsem už dávno rozhodnutá pro přirozený porod a údaje, které paní Goerová pronášela, mi připadaly trochu tendenční, jako pohled jen z jedné strany."

Svoboda volby

Přednášku Henci Goerové podpořil desetiminutový film, který mimo jiné zdůraznil nutnost zavést do porodnictví v globálním měřítku možnost informované volby. Žena musí mít všechny relevantní informace, aby se mohla svobodně rozhodnout pro to, jakým způsobem chce své dítě přivést na svět.

Henci Goerová mi řekla, že zdravotnický systém včetně porodnictví je v České republice na vysoké úrovni, nicméně trpí potížemi obdobnými jako jinde ve světě:

"Z informací, které mám k dispozici, mohu říci, že problém v České republice je stejný, jako problém v mé zemi a zemích dalších: praxe není v souladu se závěry výzkumů s mezi některými matkami i odborníky je vůle to změnit. Tato vůle se setkává s odporem některých lékařů, porodníků."

Anesteziolog Robert Pleskot v tomto bodě s Henci Goerovou souhlasil: "To je především věc přístupu a vztahů, což jsou věci, které se mění nejhůř. Existuje určitá setrvačnost v přístupu."

Americká propagátorka přirozeného porodu se s českými odborníky shodla v tom, že se v řadě věcí neshodnou. Právě ve střetu rozdílných stanoviska však většina účastníků večera viděla jeho největší přínos.

Václav Sochor

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

4. 1. 2010

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz