Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropský parlament podpořil náhradu nebezpečných látek, ale ohrozil možnost jejich identifikace

18. 11. 2005
Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva. [FOE/Greenpeace/EEB/WWF] -


-foto- Ekologické, ženské, zdravotnické a spotřebitelské organizace ocenily důležitý krok Evropského parlamentu, který se v prvním čtení vyslovil pro nahrazení nebezpečných chemikálií jejich bezpečnějšími alternativami. Nevládní organizace ale litují, že poslanci svým rozhodnutím vyňali tisíce chemikálií ze systému zajišťování informací o zdravotních a bezpečnostních rizicích.

Evropský parlament podpořil závazek nahradit nebezpečné chemikálie jejich bezpečnějšími alternativami v případě, že jsou dosažitelné (tzv. princip substituce). Tím vyslal jasnou zprávu ministrům národních vlád, kteří budou nyní rozhodovat o reformě. Její přijetí je zcela zásadní, pokud chceme ukončit nakládání s nebezpečnými chemikáliemi, které ohrožují lidské zdraví a životní prostředí.

Skupina nevládních organizací však varovala, že kvůli nemožnosti získat základní data o bezpečnosti chemikálií bude prakticky nemožné identifikovat a nahradit nejnebepečnější látky, což je jeden z hlavních cílů reformy REACH. V současnosti neexistují základní data týkající se dopadů zhruba 90% látek na zdraví a životní prostředí.

Nevládní organizace proto odsuzuje rozhodnutí, jímž se velmi oslabí zásadní požadavek pro testování všech chemikálií ohledně jejich rizik.

Reforma REACH přijatá na této bázi neumožní chránit zdraví lidí a životní prostředí, neboť ponechá tisíce chemikálií bez základních toxikologických dat a zproblematizuje identifikaci nebezpečných chemikálií jako jsou hormonální disruptory.

Další rozhodnutí o identifikaci a náhradě nebezpečných chemikálií bude mít nyní v ruce Rada ekonomických ministrů členských zemí EU. Na nich bude záležet, zda politici dají přednost ochraně zdraví všech obyvatel Evropy a jejich životnímu prostředí nebo zájmům velkých výrobců chemikálií.

Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz