Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Bílých Karpatech a Beskydech probíhají akce na záchranu obojživelníků

27. 3. 2002 - PRAHA [Iniciativa pro karpatský ekoregion]

V nadcházejících dnech budou na několika místech moravských částí Karpatského oblouku vrcholit záchranné akce s cílem přemístit do bezpečí tisíce chráněných obojživelníků, jejichž migrační trasy vedou přes frekventované silniční komunikace. Nejvyšší koncentrace se očekává právě o velikonočním víkendu.

Ekologové proto apelují na řidiče, aby zejména v nočních a ranních hodinách či za deště jezdili vzhledem k výskytu obojživelníků na silnicích opatrněji. Podle Mojmíra Vlašína z Ekologického institutu Veronica v Brně jsou nejvíce ohroženy ropuchy, skokani a mloci. "V některých lokalitách hyne při cestách za rozmnožováním více než 20% těchto obojživelníků, což vede ke snižování a postupné likvidaci celých populací," říká Vlašín, který se monitoringem kritických míst systematicky zabývá.

V celé České republice je evidováno na 200 lokalit, ve kterých dochází k pravidelným střetům obojživelníků s automobily. Přestože ze Zákona č. 114 o ochraně přírody a krajiny vyplývá povinnost Správy silnic ČR postarat se o to, aby k nadměrnému a zbytečnému úhynu živočichů na silnicích nedocházelo, spočívá péče o bezpečí těchto tvorů převážně na dobrovolnických ekologických organizacích.

Této aktivitě se věnuje několik organizací v ČR. Od roku 1991 pořádá například každé jaro Základní organizace ČSOP Zálesí Slavičín ve spolupráci s Nadací Jana Pivečky akce na záchranu žab a jiných obojživelníků u Bojkovic (okres Zlín). Prostřednictvím speciálních fólií a padacích pastí, umístěných podél silnice, je tak každým rokem zachráněno 1000-1500 živočichů. "Ke dnešnímu dni jsme nasbírali okolo 300 kusů," říká Zdenek Miklas z Ekocentra Slavičín.

"Po krátké přestávce v tahu, způsobené nynějším ochlazením čekáme hlavní nápor v průběhu příštího týdne. Rádi bychom se v celkovém počtu přenesených obojživelníků dostali nad dva tisíce."

"Akci žába" organizuje již čtvrtým rokem podél silnice E54 u Moravského Písku na Hodonínsku ZO ČSOP Bílé Karpaty spolu se Vzdělávacím a informačním střediskem Bílé Karpaty ve Veselí nad Moravou. Podnětem k záchranným aktivitám byla situace vzniklá po povodních v červenci 1997, kdy bylo podemleto těleso silnice v dané lokalitě. Díky provizorním svodidlům instalovaných přímo na vozovce byl zjištěn enormní pohyb migrujících obojživelníků, mezi nimiž je i řada chráněných (ropucha obecná, skokan štíhlý, rosnička zelená, kuňka ohnivá a čolek obecný) či přímo kriticky ohrožených druhů.

Také v Beskydech dochází na jaře k migraci chráněných obojživelníků a tedy i k potřebě jejich ochrany před hustým silničním provozem. Záchranných akcí se pravidelně ujímá Základní organizace ČSOP Valašské Meziříčí. Ve spolupráci s dětmi ze ZŠ Jarcová a oddílem mladých ochránců přírody Falco přenesli v loňském roce do bezpečí 1729 obojživelníků, sesbíraných podél silnice I.třídy z Valašského Meziříčí do Jarcové. Výsledek letošní akce bude znám pravděpodobně již krátce po Velikonocích.

Mgr. Václav Štětka, Iniciativa pro karpatský ekoregion

Iniciativa pro karpatský ekoregion (Carpathian Ecoregion Initiative) je ojedinělým mezinárodním partnerstvím, které směřuje k ochraně přírody v celosvětově významném pohoří Karpat, a současně podporuje místní ekonomiku a kulturu pro dlouhodobý prospěch místních obyvatel. Na realizaci této vize se pod vedením Dunajsko-karpatského programu WWF a ve spolupráci s vědeckými a akademickými institucemi podílí více než 50 nevládních organizací ze sedmi zemí Karpatského masivu, sahajícího od východní Moravy až po Rumunsko. V České republice je koordinátorem této iniciativy Nadace Partnerství se sídlem v Brně.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz