Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Apriles - festival od žen pro ženy

27. 3. 2002 -, Econnect

Ve dnech 5. do 7. dubna proběhne v prostorách Goetheho Institutu osmý ročník festivalu ženské a lesbické kultury Apriles 2002. Festival je již tradičně místem setkání lesbických, bisexuálních žen a transgender lidí z České republiky i zahraničí a prostorem pro sbližování světů homosexuálů a heterosexuálů. Mottem osmého ročniku bude "Žena a čas".

"Přínos a význam letošního Aprilesu vidíme nejen ve vzájemné konfrontaci homosexuálních a heterosexuálních žen, ale také v otevření diskuse o postojích a potřebách žen různých generací. Zvláště starší generace žen a její specifika jsou společností často opomíjeny, jejich hlasy nejsou brány dostatečně vážně," popsala motto festivalu členka organizačního týmu, Nicole Borůvka,.

Navštěvnice/ci festivalu se budou moci aktivně zúčastnit diskusních fór, přednášek a dílen, které budou koncipovány s ohledem na generační rozdíly a názorovou pestrost návštěvnic. Organizátorky festivalu věří, že diskusní fóra poukáží na názorovou různorodost i jednotu žen z minority homosexuálních, bisexuálních a transgender lidí v České republice a otevřou veřejnou diskusi na tabuizovaná témata . "Vycházíme ze skutečnosti, že zvláště ženy z pomyslné homosexuální komunity jsou stále neviditelné, a jejich názory nejsou zohledňovány nebo je ženy vůbec neprojeví. Proto jsme pro letošní festival vypracovaly koncept několika diskusních fór, v nichž půjde především o názory a postoje přítomných návštěvnic festivalu: lesbické fórum, feministické fórum, církevní, transgender fórum, mediální a politické fórum," poznamenala Nicole Borůvka.

V rámci festivalu budou také prezentovány výstupy dvou významných výzkumů. Výzkum českých a slovenských ženských neziskových organizacích se zaměřoval na principy, procesy vývoje, systému podpory a vzájemné solidarity a byl uskutečněn na základě projektu Čechokanaďanky Aleny Heitlingerové. Druhý výzkum sledoval homofobně motivované násilí na ženách na Slovensku.

Festivalu Apriles se již každoročně aktivně účastní veřejně známé osobnosti, které tak vyjadřují podporu myšlence festivalu. Letos pozvání přijala například Dr. Jiřina Šiklová, vedoucí katedry sociální práce na FF UK a zakladatelka Gender studií v Praze, která přednese příspěvek o fenoménu stáří a žen, filmová režisérka a autorka několika dokumentů o transgender a gay lidech, Andrea Majstorovičová, majitelka feministického nakladatelství One Woman Marie Chřibková, básnířka Svatava Antošová, filosof a feminista, spisovatel, Miroslav Vodrážka a jazzová zpěvačka Jana Koubková.


Jak můžete k organizaci festivalu přispět Vy?
Nabízíte-li pomoc, kontaktujte organizátorky e-mailem: apriles@volny.cz nebo na telefonu: 0604/26 00 55.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Kateřina Fialová

Autorka je kordinátorkou obsahového týmu serveru Econnect. Zajímá se o gender a využití informačních technologií v práci nevládních neziskových organizací.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz