Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pomozte s ochranou ohrožených dravých ptáků

20. 3. 2002 - PRAHA [Econnect/Klub ochrany dravců a sov]

Klub ochrany dravců a sov (KODAS) při sdružení Děti Země, každoročně organizuje terénní akce na ochranu dravců a sov - tzv. Akce FALCO a Akce AQUILA. Akce jsou zaměřeny na záchranu ohrožených dravých ptáků - sokola, raroha, orla a sov před vyhubením. Tito dravci jsou u nás ohroženi zejména vybíráním hnízd překupníky, ale také rušením při hnízdění a nedostatkem vhodných hnízdišť.

Díky těmto akcím se za jedenáct let podařilo zachránit desítky vzácných dravců. "Podařilo se nám ohlídat 14 sokolů stěhovavých, 19 orlů královských a 44 rarohů velkých. To jsou počty mláďat, která vylétla z hnízd, jež jsme hlídali. Lze to považovat za úspěch, ale vzhledem k tomu, že z deseti mláďat, která v sezóně vylétnou se tak dvě dožijí dospělosti," řekl v rozhovoru EkoListu Pavel Koubek z KODAS.

Hlídání hnízd v terénu zajišťují dobrovolníci pod vedením koordinárora akce. A zúčastnit se může každý kdo je starší 18ti let, je ochoten strávit týden svého volného času v přírodě a podřídit se při tom nezbytným pravidlům při strážení. Akce probíhají v období od konce března do poloviny července.

Aktuálně od 1.dubna 2002 začíná strážení hnízd v CHKO Broumovsko. Loni tato lokalita nebyla střežena a došlo zde k vyrušení hnízdícího páru sokolů horolezci a zahynula všechna mláďata v hnízdě. Tomu se budou strážci snažit zabránit.

Přihlásit se můžete u koordinátorky akce Radky Jindrové, tel: 0605-468 263, e-mail: cdmkamenice@iol.cz

Klub ochrany dravců a sov (KODAS) vznikl v roce 1990 při prvním ročníku Akce Falco. Tehdy se při ostraze hnízda rarohů velkých před vykradením mláďat překupníky zvířat sešla skupina lidí, které spojoval zájem o dravé ptáky a rozhodli se spojit své síly na jejich ochranu. Vznikající Klub nalezl svůj prostor ve sdružení Děti Země. více...


Monika Kašparová (Jansová)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Monika Kašparová (Jansová)

Do září 2002 v Econnectu jako správce oblasti životního prostředí. Nyní působí jako poslanecká asistentka poslance a ministra životního prostředí RNDr. Libora Ambrozka.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz