Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

"Kúp si svoj strom" aneb první soukromá přírodní rezervace na Slovensku

12. 2. 2002
Monika Kašparová (Jansová) [Econnect] -


Podobný způsob financování lesního projektu, se kterým přišla společnost Suchopýr, využilo na Slovensku Lesoochranářské sdružení VLK, které právě v těchto dnech úspěšně zakončuje veřejnou sbírku "Kúp si svoj strom". Symbolickou koupí stromu v hodnotě 1000,- Sk se leosochranářskému sdružení podařilo od poloviny roku 1997 nashromáždit potřebných 3,2 milionů slovenských korun.

Záměr tohoto projektu a zejména využití získaných prostředků je ale jiné - sdružení VLK peníze nepoužilo na výsadbu stromů, ale k zakoupení 21 hektarů přirozeného jedlo-bukového lesa v Čergovském pohoří na východním Slovensku. Na tomto území hodlá zřídit první soukromou lesní rezervaci na Slovensku, kde se nebude těžit dřevo, lovit zvěř ani vysazovat nové stromy. "V rezervaci, kterou vlastní VLK se v žádném případě nebude zasahovat," uvádí Dáša Lukáčová. "Je součástí sítě původních lesů, ve kterých je hlavním prvkem ochrany evoluční proces. Všechno včetně sázení stromů necháváme na přírodu."

Veškeré prostředky ze sbírky sdružení použilo na vykoupení lesního území s cílem jeho ponechání přírodním procesům - to byla hlavní podmínka projektu. A stanovilo si i to, že žádná část vybraných prostředků nebude použita na chod vlastní organizace.

Sbírka "Kúp si svoj strom" zaznamenala poměrně velký úspěch. Podařilo se získat přes 1800 příspěvků od dárců z 18 zemí, v celkové hodnotě 3,2 milionu slovenských korun. Většina přispěvatelů byla ze Slovenska, významnou podporu si ale sbírka našla i v Česku, odkud přišlo 432 000,- Sk, tj. celých 13,5% z celkové částky. Úspěšnost projektu podle Lukáčové spočívá hlavně v tom, že je velmi konkrétní. "Lidé se mohou jít podívat na stromy do terénu. Vidí, že se akce zdárně pokračuje, a že reálně pomáhají chránit divočinu." Důležitá je patrně i jedinečnost tohoto projektu: "Děláme to, co nedělá ani stát, protože ten i do nejpřísnějších chráněných území různým způsobem zasahuje. V rezervacích se běžně těží dřevo a loví zvěř. V Čechách je takto ohrožen např. Trojmezenský prales na Šumavě," dodává Lukáčová.

Lesoochranářské sdružení VLK na Slovensku usiluje jak o záchranu přirozených lesů - tam, kde se ještě zachovaly; tak i o přirozenou obnovu lesů - tam, kde byly v minulosti zničeny. Pouhou výsadbou stromů ale podle "náčelníka" sdružení Juraje Lukáče nevzniká plnohodnotný les. "Ten vzniká podstatně složitějším procesem, který dokonce i výsadba "původních" dřevin může zbytečně zpomalit… Na místě, které bylo vykáceno, jsou totiž už přirozené jiné rostliny, jiní živočichové i jiné stromy. Naší hlavní prioritou je podporovat vznik přirozených procesů," říká Juro Lukáč.

Z tohoto důvodu se sdružení zabývá i ochranou dravců (vlka, rysa, orla a sovy), kteří jsou přirozenou a důležitou součástí lesa. Likvidace dravců, ke které došlo v minulosti, dnes totiž znemožňuje přirozenou obnovu lesa. Jelení zvěř nemá přirozeného nepřítele a pokud není její stav uměle regulován, dochází k jejímu přemnožení a poškození mladých stromků a lesního podrostu.

Monika Jansová

Klub přátel Jizerských hor - projekt společnosti Suchopýr

Monika Kašparová (Jansová)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

26. 3. 2009

-

Související články

O Autorech

Monika Kašparová (Jansová)

Do září 2002 v Econnectu jako správce oblasti životního prostředí. Nyní působí jako poslanecká asistentka poslance a ministra životního prostředí RNDr. Libora Ambrozka.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz