Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Občanské sdružení žádá veřejnou diskusi kvůli výstavbě podzemních garáží

15. 11. 2005 - PRAHA [Econnect]

Občanské sdružení Puškinovo náměstí, zástupci petičního výboru »NE podzemním garážím na Puškinově náměstí« a místní obyvatelé uspořádali v pátek 11. listopadu protestní happening namířený proti výstavbě velkokapacitní garáže na místě parku na Puškinově náměstí v Praze 6. Během zasedání zastupitelstva Městské části Praha 6 poté vyzvali starostu Tomáše Chalupu a všechny zastupitele, aby od tohoto projektu odstoupili.

„Žádáme otevřený dialog a svolání veřejného setkání s občany, protože jak se ukázalo, radnice dosud klamala zúčastněnou veřejnost a výstavbu připravovala za jejími zády. Starosta bohužel během zasedání na žádné naše otázky neodpověděl a ani k nim neproběhla diskuse. Návrh na svolání veřejné diskuse starosta odmítl,“ uvedla za Občanské sdružení Puškinovo náměstí Hana Palesová.

Počátkem listopadu předali občané radnici další část petice proti podzemním garážím, která teď čítá již 1250 podpisů. U příležitosti předání první části petice v červnu tohoto roku se starosta veřejně vyjádřil, že dal okamžitě zastavit všechny práce na realizaci garáží. Zářijovým usnesením zastupitelstva č. 473/05 se tak mělo stát až do řádného projednání, tedy nejméně do 11. 11. 2005. Do té doby měla MČ Praha 6, prostřednictvím dvou nových studií, znovu přezkoušet, která místa jsou pro stavbu hromadných garáží vhodná.

„Z usnesení městské rady však vyplývá, že se dále pokračovalo v hledání vhodného domu pro umístění výškového komína odvádějícího výfukové zplodiny z podzemních garáží a jeho smluvnímu zabezpečení nestálo nic v cestě. Znamená to, že slova o zastavení příprav byla jen účelovou lží a objednávka dvou dalších, ověřovacích studií byla úhybným manévrem, jak získat čas a ve vší tichosti v projektu pokračovat,“ prohlásila Hana Palesová s tím, že petiční akce proti výstavbě garáží stále pokračuje.

Podle radnice chybí v centrální části Dejvic a Bubenče zhruba 800 parkovacích míst, což bylo důvodem, proč začala městská část o stavbě garáží uvažovat. Radní soudí, že situaci je nutné řešit, avšak podle svého vyjádření netrvají na tom, že garáže musí být na Puškinově náměstí. "Do konce ledna posoudíme, která z lokalit navržených odborníky bude pro stavbu podzemních garáží nejvhodnější," řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Radnice nesouhlasí s tvrzením, že místní lidé stavbu garáží na Puškinově náměstí odmítají, a že většina místních obyvatel garáže nechce a ani je nebude využívat. Podle radních opak dokazuje nedávný průzkum, který si nechala radnice vypracovat. Podle něj si podzemní garáže přeje přes 80 % z více než 2000 oslovených občanů.

Zástupci občanského sdružení Puškinovo náměstí však tvrdí, že v tomto průzkumu byly otázky kladeny zavádějícím způsobem. Kromě toho občanské sdružení v otevřeném dopisu zastupitelům zdůraznilo, že při předchozí anketě, kterou radnice provedla, se naopak zhruba 63 % obyvatel vyjádřilo, že nemá žádný zájem o možnost parkovat v podzemních garážích na Puškinově náměstí.

„Neexistuje zde v podstatě poptávka po parkovacích místech, která by stála odhadem řádově sta tisíce. Ve skutečnosti se otevře do obytné čtvrti kolem Puškinova náměstí cesta dalším autům, takže parkování bude pro místní obyvatele daleko obtížnější než dosud. Navíc se výrazně sníží kvalita bydlení a ještě více se zatíží životní prostředí, přičemž dosud ani neexistuje studie o dopadu tohoto projektu na životní prostředí,“ řekla Hana Palesová.

Třípodlažní garáže s kapacitou přes 300 míst by měly zasáhnou nejen do jihozápadní části parku proti vyústění ulice Uralské, ale také do přilehlých ulic, které budou využity jako příjezdové a odjezdové trasy pro stovky parkujících vozidel. Kromě objektu garáží v podzemí má být na povrchu vystavěna nájezdová rampa pro auta, dále vchody a východy pro pěší, výtah pro invalidní osoby, šachta vzduchotechniky a odtahový komín výfukových zplodin. V souvislosti s výstavbou garáží bude nutno v oblasti parku pokácet nejméně 15 stromů a projekt se dotkne i kaštanové aleje v severovýchodní části parku.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz