Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Respect Plus zahraje legenda jamajské hudby – The Skatalites

15. 11. 2005 - PRAHA [Econnect/Respect Music]

- The Skatalites-
- The Skatalites-
Ska, rock steady a reggae – to všechno začalo s The Skatalites, jak tvrdí legenda. Avšak není to tak velká nadsázka, jak by se mohlo zdát. Kapela vznikla na počátku šedesátých let a její sestavu tvořili elitní hráči, kteří točili doprovod k většině jamajské produkce, a zpíval s nimi i tehdy ještě neznámý Bob Marley. Tuto proslulou kapelu lze vidět naživo tento čtvrtek 17. listopadu od 19:30 na pódiu pražského Paláce Akropolis.

„Nejžhavější kapela ve městě jsou Skatalites. Jejich poslední koncert v Bournemouth bylo něco nevídaného – všichni byli zcela udoláni energií jejich hudby,“ říká úryvek z dobové recenze z roku 1964.

Většina členů skupiny měla jazzovou průpravu a ve studiích jamajského hlavního města Kingstonu představovali hráčskou elitu. Oficiálně vznikli na jaře 1964, jejich jméno bylo inspirované první vesmírnými lety. Bubeník Lloyd Knibb navrhl původně název Satellites, na což saxofonista Tommy McCook (původem Kubánec) odpověděl: Ale my přece hrajeme ska, jsme tedy Skatalites. Skatalites byli také první superskupinou, která se rozpadla díky přílišné koncentraci individualit: na konci léta 1965 odehrála svůj poslední společný koncert.

Během 14 měsíců dlouhé existence byli extrémně populární, natáčeli pro nejrůznější producenty a firmy, doprovázeli nejslavnější zpěváky své doby: Maytals, Lord Creator i Wailers s tehdy ještě neznámým Bobem Marleym, samostatně natáčeli instrumentálky.

K hudebně nejtalentovanějším členům patřil trombonista Don Drummond. Jeho skladba "Man In The Street" pronikla na podzim 1964 do britské Top 10. Drummond hrál jak génius, ale mentálně byl poněkud labilní: na Nový Rok 1965 byl obžalován za vraždu své přítelkyně a zbytek života strávil v blázinci. Jeho hudba se hraje i po rozpadu Skatalites. Počátkem roku 1967 proniklo do britské Top 10 jeho aranžmá filmové skladby "The Guns Of Navarone", Skatalites je mají dodnes v repertoáru. V 80. letech se ska znovu vrací na scénu, tentokrát pod hlavičkou 2-tone hnutí a anglickými skupinami Specials a Madness.

K prvnímu obnovení původní sestavy - či těch, kdo zůstali na živu - došlo roku 1983 v jamajském přímořském letovisku Montego Bay. O rok později Skatalites potvrdili svůj comeback albem The Return of The Big Guns, skupina odehrála svůj první koncert v newyorské Village Gate a trvale se usadila na severovýchodě Spojených států. Roku 1997 natočila Ball of Fire, na němž hostuje jamajský kytarista Ernest Ranglin. Během devítiměsíčního turné v roce 2002 hrají v USA, Evropě, Mexiku, Venezuele, Puerto Ricu, Rusku a Japonsku. K jejich odkazu se hlásí třetí generace hudebníků - americké hnutí ska, které si říká Third Wave.

Dnes představují stejný unikát, jako Buena Vista Social Club. Roku 1995 byli nominováni na Grammy v oblasti reggae, jejich album "Hi-Bop Ska" získalo cenu americké Independent Record Distribution.

Ska byl první jamajský styl s charakteristickou atmosférou i tempem, který pronikl do celého světa: prosadil se v Anglii, na evropském kontinentě, v severní i jižní Americe. Jeho základem byl americký rhythm & blues i jazz společně s trinidadským kalypsem. Z R&B si vypůjčil i sestavu: klávesy, elektrická kytara, kontrabas, bicí a dechová sekce. Jeho rytmus se ale od R & B liší tím, že z něj zmizela struktura shuffle a zůstaly tečkované údery, odpovídající lehkým dobám. Ska je ideální doprovod k tanci, ale ne všichni na něj dokážou zpívat - což je také důvodem, proč v repertoáru Skatalites převažují instrumentální skladby.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz