Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hrozí v České republice podobné nepokoje jako ve Francii?

10. 11. 2005
Mikuláš Kroupa [BBC] -


Násilí, agresivita, ničení cizího majetku, které se v posledních dnech odehrávaly na předměstí Paříže a i v jiných končinách Francie a Evropy, může podle mnohých odborníků potkat i Českou republiku. V České republice je podle odborníků možné - někdy v budoucnu - očekávat protesty mladých Romů. Někteří sociologové naopak tvrdí, že čeští Romové nemají vůdce ani organizaci, která by je vedla do ulic měst, kde by například pálili auta.

Vedoucí sekretariátu vládního zmocněnce pro lidská práva a koordinátorka vládní kampaně "Spolu proti rasismu" Kateřina Jacques varuje, že mladí lidé, kteří nemají práci (a často ji ani nehledají), nedaří se jim (nebo ani nechtějí) začlenit se do společnosti a mají zkušenosti s diskriminací jsou živnou půdou pro možný výbuch násilných nepokojů i v ČR: "Dlouhodobě varujeme v tom smyslu, že vytváření tzv. ghett, izolace těchto lidí od další společnosti, neprostupnost společenských vrstev, nemožnost se zapojit do občanského života v jeho plné šíři je závažný problém."

"Na Slovensku jsme byli něčeho takového dokonce svědky - po radikální změně systému sociálních dávek tam Romové vyšli do ulic a proběhlo tam něco, co potom bylo nazýváno rabováním, ale byla to asi taková reakce z nouze, takový výkřik zoufalství. Já doufám, že k tomu u nás nikdy nedojde, ale rozhodně bych se netvářila tak, že nám nic takového nehrozí."

Ghett je čím dál víc

Romská ghetta v České republice jsou, a dokonce jich podle Kateřiny Jacques přibývá: "My bohužel z úrovně státní správy sledujeme, jak samosprávy nezodpovědným způsobem vytvářejí ghetta ve svých lokalitách. Je to takový krátkodobý názor, že problém vytlačí mimo centrum města, a tím se ho jakoby zbaví."

Obavy, že by čeští Romové vyšli do ulic, ovšem nesdílí například Ivan Veselý, předseda občanského sdružení Dženo. "Já si myslím, že u nás tyhle sociální nepokoje nehrozí, protože máme rozdílné historické zkušenosti. Romové byli součástí evropské civilizace po řadu staletí. To, co se děje v Paříži, má řadu rozměrů. Interpretovat tento problém jen na základě sociální nerovnosti nebo nespravedlnosti je velký omyl. Co se tam stalo, má rozměr náboženský a kulturní," říká Ivan Veselý ze sdružení Dženo.

I přes vládní protidiskriminační programy, sociálně-vzdělávací projekty, se v romských ghettech rozmáhají drogy a prostituce, a s tím spojená kriminalita. Vznikají dětské gangy, kterým trestní stíhání nehrozí. Lidé v okolí se romské komunity bojí - a není to podle poslance a vládního zmocněnce pro lidská práva Svatopluka Karáska projev rasismu: "Největší problém není v rasismu, ale v jinakosti. Romové žijí životním stylem, který ostatním vadí. Nejde o to, že jsou jiné barvy pleti, ale že žijí tak nepřizpůsobivě. Pak se řekne, že lidi jsou rasisti, ale ono jde o normální pobyt mezi lidmi, o dohodu, o její plnění. Ne všechny neshody a nepokoje jsou v tomto smyslu rasistické."

Kampaně proti rasismu

Všechno má své souvislosti - xenofobie pramení ze strachu z jiné mentality a životního stylu menšin - a v praxi může vést k diskriminaci menšin. Sehnat práci je pro cizince, ale i pro Romy, mnohdy nadlidský úkol.

Vláda už šestým rokem financuje kampaň "Spolu proti rasismu" - její součástí jsou billboardy, televizní i rozhlasové šoty vyzývající k toleranci a porozumění. Vláda spolufinancuje stovky multikulturních projektů, od nichž si slibuje sociální smír mezi většinovou společností a menšinami. Otázkou zůstává, zda to bude stačit.

Mikuláš Kroupa

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

13. 11. 2005

-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz