Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vládní kampaň proti rasismu ukazuje úspěšné příslušníky menšin

9. 11. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

V Česku právě probíhá kampaň "Spolu proti rasismu", která se pod záštitou vlády koná letos už pošesté. Mezi její cíle patří oslabení předsudků majoritní části společnosti vůči etnickým menšinám i posílení integrace menšin.

Proč právě heslo "Nerazítkuj mě"? Protože v rámci kampaně vyšly i poštovní známky s portréty představitelů menšin. A právě ta razítka jsou jakýmsi symbolem rasismu a xenofobie. Lidé totiž často hodnotí ostatní podle vnějších znaků, razítkují je, místo aby je známkovali podle všech složek jejich osobnosti. Kampaň je ale velice rozsáhlá. Její součástí jsou plakáty na zastávkách, v tisku se objevuje rozsáhlá inzerce, atd. Unikátní projekt připravilo Divadlo Archa - ve spolupráci s uprchlickým zařízením v Bělé pod Bezdězem vznikla inscenace "V 11.20 tě opouštím!"

Zatímco loňská kampaň upozorňovala na oběti rasismu, letos představuje úspěšné reprezentanty menšin. Mezi nimi například čínskou zpěvačku Jing Lu, která ukazuje, že z Asie do Česka nemíří jen majitelé restaurací nebo obchodníci. Jeden z organizátorů kampaně Filip Smoljak dodává: "Letos v té kampani vystupují spíš, řekněme, hrdinové nebo velmi úspěšní reprezentanti etnických menšin ve společnosti. Ale zároveň jsou to docela obyčejní lidé. Nejsou to žádné umělé celebrity. Smyslem té kampaně je totiž ukázat, že každý člověk je jedinečný."

Mezi těmi, kdo se do kampaně zapojili, jsou i herec ruského původu Alexandr Minajev, který se snaží vyvracet předsudky o přistěhovalcích z východu, nebo finalistka soutěže Miss romského původu Anděla Halušková. Proč kampani propůjčili svou tvář? "Já jsem se rozhodl z jediného důvodu, že jsem sám Rus z obrovské země, která je svým způsobem také xenofobní. A mám to jakoby zakotvené v sobě, jakoby podvědomě některé věci, kterých bych se rád zbavil. A nějak prošel tím vnitřním očištěním přes veřejnost," řekl mi Alexandr Minajev. A motivy Anděly Haluškové? "Do kampaně jsem se zapojila proto, že mám pocit, že je to moje povinnost, protože jsem Romka. A jsem ráda, že jsem se mohla zapojit, protože jsem vždycky chtěla proti rasismu nějak zakročit."

Jak Alexander Minajev, tak Anděla Halušková se v Česku s projevy rasismu nebo xenofobie sami setkali. "Jeli jsme v tramvaji a ozývaly se výkřiky a rasistické nadávky. Bylo to dost nepříjemné," svěřuje se se svou zkušeností Anděla Halušková. A Alexandr Minajev doplňuje: "Většinou je to v narážkách a v takových ostrých vtipech."

Do kampaně proti rasismu se zapojila celá řada známých osobností. Václav Marhoul: "Rasismus je jako plíseň mezi prsty u nohou. Je těžké se jí úplně zbavit a ještě k tomu nepříjemně páchne." Ladislav Smoljak: "Kdo nepozná, co v člověku opravdu je, se musí spokojit s primitivním signálem - barvou pleti." David Vávra: "V naší rodině máme skoro celý svět, děti tmavé a světlé. Já jsem dostal žloutenku. Takže nám ještě chybí Eskymák a Indián."

Krok kupředu v boji proti xenofobii a rasismu udělalo také ministerstvo spravedlnosti. Odnětím svobody na dobu jednoho roku nebo zákazem činnosti může být podle návrhu nového trestního zákona potrestán ten, kdo při prodeji výrobků nebo poskytování služeb odmítne jako zákazníka někoho kvůli jeho příslušnosti k určité národnosti, rase nebo etnické skupině. Rasově motivované trestné činy bude nový trestní zákoník postihovat mnohem přísněji.


Martina Lustigová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

7. 4. 2007
Pája

Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz