Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Armáda spásy oslavila 15 let v ČR

7. 11. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

Armáda spásy o víkendu 5. a 6. listopadu oslavila 15 let od znovuzaložení svého zastoupení v České republice. Od té doby poskytuje základní pomoc sociálně slabým, opuštěným dětem nebo lidem bez střechy nad hlavou. Své výročí oslaví Armáda spásy slavnostním průvodem nebo bohoslužbou.

Již patnáct let uběhlo od založení první základny Armády spásy v porevolučním Československu. Málokdo však ví, že humanitární církevní organizace u nás působila už za první republiky války. Definitivní konec dlouhé tradice přinesl až nástup komunistické strany k moci. Bývalí členové Armády spásy však nezapomněli a podle současného národního velitele humanitární organizace Pietera Dijkstry dokonce významně pomohli při budování nové pobočky v roce 1990.

"Když přišli Němci, nebylo v Československé republice s Armádou spásy možné rozumně fungovat. Po druhé světové válce pak byla naše organizace zakázána úplně. Vrátit jsme se mohli až po převratu. Dokonce jsme byli pozvání. Lidé, kteří pro Armádu spásy pracovali v minulosti, měli dokonce uniformy ještě doma ve skříních a požádali Nizozemskou organizace armády spásy, aby přišla do České republiky," vzpomíná Dijkstra.

Po celém světě už Armáda spásy pomáhá přes 150 let. Za tu dobu prošlo jejich azylovými domy několik milionů lidí bez přístřeší. Zeptali jsme se proto tajemnice nároního velitele Pavly Vopelákové, kolika bezdomovcům i jinak potřebným lidem pomohla Armáda spásy v České republice. "Máme přibližně 900 lůžek ve všech našich zařízeních a naše denní služby navštíví asi tak 500 osob. A protože v České republice působíme patnáct let, vychází nám statisíce osob, které prošly rukama armády spásy," počítá Pavla Vopeláková.

Podobně jako jiné církevní humanitární organizace, snaží se i Armáda spásy pomáhat potřebným různými způsoby. Mezi plánované projekty patří například protialkoholní léčebna, nebo hledání bytů pro klienty, kteří prošli azylovými domy a chtějí opět začít žít normálním životem. Podle Pavly Vopelákové však prý prozatím převažují tradiční způsoby pomoci. "V první řadě nabízíme pomoc v azylových domech. Zde se mohou klienti vykoupat, čistě se obléci, najíst se nebo jim můžeme poskytnout sociální poradenství," popisuje nabízené služby Vopeláková.

Za patnáct let působení Armády spásy v České republice se množí i nové problémy, se kterými se musí potýkat. Nejnovější trendy ukazují, že bezdomovců nijak neubývá, ale jejich počet dokonce výrazně roste. Nově také o střechu nad hlavou přicházejí například matky s dětmi. "Lidí mez domova přibývá, nejhůže se projevuje takzvané dlouhodobé bezdomovectí, které se negativně projevuje hlavně na zdravotním stavu našich klientů. Dále pak mezi bezdomovce přibývají mladí lidé nebo také opuštěné matky s dětmi," říká Pavla Vopeláková.

Kromě Armády spásy působí v České republice také jiné humanitární organizace. Mezi ty známější patří například křesťanské sdružení Naděje, nebo Česká katolická charita. Všechny tyto organizace spolu při pomoci potřebným úzce spolupracují.


Tomáš Drahoňovský

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz