Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Česku bojuje další sdružení proti PET lahvím

24. 10. 2005 - PRAHA [BBC]

Obyčejná plastová láhev může být kontroverzní věc. Pro jednoho je praktická a užitečná, pro jiného neekologická a škodlivá. Nově vzniklé české občanské sdružení PET-Stop je přívalem PET lahví do našich životů natolik znepokojeno, že ve čtvrtek 20. října předali poslancům a ministrům plastovou láhev s protestním vzkazem.

Sdružení se nelíbí novela zákona o obalech, kterou v prvním čtení projednala Poslanecká sněmovna. "Ta novela jednoznačně zvýhodňuje výrobce PET lahví a nedostatečně staví na roveň skleněné obaly, které podstatně méně znečišťují životní prostředí," říká předseda sdružení Boris Netopil.

Ministerstvo podle něj nebralo ohled na připomínky, které na tento fakt upozorňovaly. "To je výsledek lobbistických tlaků výrobců PET lahví na Ministerstvu životního prostředí," zdůraznil Netopil.

Plast na jedno použití

To, že se plastové lahve recyklují, podle něj nestačí. Každá PET lahev je použita jen jednou. "Vyhozené PET lahve se ve velkém vyvážejí do Číny, kde se z nich dělají vlákna na oděvy," tvrdí Netopil.

Sdružení připouští, že jsou v určitých případech plastové lahve výhodnější k použití a tak nevolá po jejich zákazu. Žádá ale "zrovnoprávnění" plastových lahví se skleněnými. "Skleněné lahve mají čtyřicetinásobnou životnost, zatímco PET lahve se vyhazují po jednom použití," vysvětluje předseda sdružení.

Novela zákona o obalech, proti které se sdružení PET-STOP postavilo, může ovlivnit konzumentské návyky. Pokud by bylo v obchodech více skleněných obalů, je logické, že by je lidé více kupovali.

Model z Rakouska

Příklad hodný následování vidí sdružení v sousedním Rakousku, kde se o likvidaci plastových obalů stará jedna centrální společnost. "Funguje jako pokladna, která vybírá poplatky od výrobců všech druhů obalů. Ve společnosti jsou zástupci společností, které vyrábějí různé obaly - nejsou tedy pod talkovým tlakem výrobců PET lahví," uvádí Boris Netopil.

V České republice se o sběr odpadů z obalů stará jediná tzv. autorizovaná společnost Eko-Kom, jejímiž vlastníky jsou zejména velké společnosti, uvádějící obaly na trh. V současné době nemají na činnost Eko-Komu téměř žádný vliv primární výrobci obalů ze skla nebo papíru.

Ekologičtější PET?

Podle zastánců PET lahví jsou tyto výrobky v některých případech ekologištější než skleněné lahve. Při spočítání nákladů na recyklaci, například na pohonné hmoty, které se spotřebují při sběru a dopravě skleněných lahví, se může jedna skleněná láhev značně prodražit.


Petra Škraňková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

1. 11. 2005
8. 11. 2005

Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz