Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Seminář "Aktivní a zdravé stáří" v Třebíči

18. 3. 2002 - Třebíč [MU Třebíč]

V návaznosti na přípravnou schůzku sekce "Aktivní stáří", uspořádanou asociací ZM v Chrudimi, se 4. března v Domově důchodců Třebíč-Týn uskutečnilo další setkání zájemců o spolupráci v rámci uvedené sekce.

Semináře, jehož organizátorem byla Národní síť Zdravých měst ČR, Zdravé město Třebíč a Okresní ústav sociálních služeb Třebíč, se zúčastnilo přes 80 osob z 23 měst Česka (z nichž 11 patří mezi členy asociace ZM).

Mezi hosty setkání byla zástupkyně hejtmana krajeVysočina Ing. Marie Černá, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví KÚ Vysočina JUDr. Věra Švarcová, tajemnice sociální komise KÚ Vysočina JUDr. Božena Dolejská, ředitelka OÚSS v Třebíči Marie Havlíková, členka rady NSZM ČR Dr. Eva Nováková a místostarosta města Třebíče Mgr. Karel Dvořáček.

Vedoucí domova důchodců Ing. Simona Saitlová představila v první části semináře koncepci "Domova podporujícího aktivní a zdravé stáří" a pohovořila o vzniku zařízení. Další řečníci z řad zaměstnanců podrobně informovali o práci úseku sociálního, zdravotnického, rehabilitačního a stravovacího.

Druhá část semináře byla zaměřena na vzdělávání a volný čas seniorů. Promluvili zástupci Akademie J.A. Komenského (AJAK) a občanského sdružení Pernula. Zatímco "Akademie třetího věku" při AJAK již řadu let dobře funguje a sotva stačí uspokojovat všechny zájemce, klubová činnost občanského sdružení Pernula, orientující se na pedagogy-seniory, je poměrně nová.

Oblastní charita informovala o denním stacionáři pro seniory Domovinka. Toto služba, určená nejen pro důchodce, ale i pro postižené, funguje v Třebíči od roku 1998 a je vítaným doplněním systému sociální péče především pro klienty, kteří potřebují asistenci v průběhu dne, kdy jsou jejich blízcí v zaměstnání.

Hosté se v závěru setkání zúčastnili prohlídky domova důchodců, která zahrnovala celý areál včetně návštěvy některých ubytovaných klientů a odborných pracovišť pro rehabilitaci a cvičení. Nechybělo ani seznámení s provozní částí domova - s kuchyní, prádelnou apod.

Smyslem semináře bylo pokračování v dlouhodobé spolupráci v dané oblasti a prezentace zdravého životního stylu s koncepcí "Domova podporujícího aktivní a zdravé stáří" v Třebíči.

Kontakt:

Ivan Přibík
tiskový mluvčí
0618/89 61 73
ivan.pribik@mu-trebic.cz


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz