Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Oslavy dnešního Dne stromů probíhají celý měsíc

20. 10. 2005 - BRNO [Econnect / Nadace Partnerství]

Krásné barevné stromy patří neodmyslitelně k podzimu. Listí se barví do žluta, do červena i do oranžova. Plejádu barev doplňují zrající plody jeřabin, švestek a jabloní. Na konci vegetačního období stahují stromy živiny do kořenů, aby na jaře opět v plné síle vyrašily. Konec vegetačního období až do zamrznutí půdy je také časem, kdy je možné stromy sázet. A to vše je důvodem k oslavě - k oslavě Dne stromů. Ten se opět slaví od roku 2000 v České republice 20. října.

Jak se slaví den stromů v roce 2005 v České republice?

S předstihem, už 13. října, se uskutečnily oslavy Dne stromů v Praze na Budějovické v souvislosti s utvářením místa Partnerství pro Budějovické náměstí. Zajímavé akce připravili také například ve Středisku ekologické výchovy Chaloupky u Kněžic, kde spojili oslavu Dne stromů s dnem otevřených dveří ve středisku 9. října.

Centrum ekologické výchovy Dřípatka z Prachatic připravilo ve spolupráci a Agenturou ochrany přírody a krajiny na 12. října vzdělávací kurz pro pedagogické pracovníky "Stromy, naši průvodci přírodou". Na Toulcově dvoře v Praze připravili na dnešek oslavy Dne stromů zaměřené na význam stromů pro člověka. V dílničkách se vyrábějí předměty ze dřeva, hoblin, kůry, lýka, dýhy a dalších přírodních materiálů. Návštěvníci se mohou dozvědět také něco o léčivé síle stromů i o stromech, které jsou pro člověka jedovaté. Společnost přátel přírody v Liberci zase připravila na dnešek vernisáž výtvarné soutěže a na 22. října plánuje sázení v Novém pralese na Ještědském hřebeni.

Den stromů na jižní Moravě

A jak se slaví letošní Den stromů v Brně a okolí? Už 1. října se ve Veverské Bítýšce na Jarošově Mlýně uskutečnila oslava 370. výročí první zmínky o mlýně a oslava Dne stromů. Na začátku tohoto týdne se v brněnském parku Lužánky uskutečnil dětský Den stromů, zábavný, soutěžní a naučný den o stromech a se stromy. V podvečer Dne stromů pak byly na Koncertě pro stromy Ivy Bitové a Barbary Marie Willi vyhlášeny nejkrásnější a nejsympatičtější stromy za letošní rok – vítězem se letos stal Perjštejnský tis. S koncertem v brněnském Besedním domě je spojena též výstava fotografií Strom roku Petra Francána.

Množství zajímavých akcí připravilo také Regionální sdružení ČSOP v Brně. Už na šestého října byla připravena přednáška Antonína Bučka "Lesy a přírodní parky Brněnska", na včerejšek přednáška Jindřicha Šmitáka "Náhradní výsadby, oceňování dřevin, vyhodnocování bezpečnostního stavu dřevin" a 3. listopadu proběhne přednáška Oldřicha Bednáře s názvem "Probírky, zdravotní řezy dřevin" – přednášky probíhají v Domě ochránců přírody na Panské ulici, vždy v 17 hodin. Ekologický institut Veronica připravil na 25. října Dendrologický seminář ing. Kolaříka po úřady místních částí v Brně; seminář se uskuteční na Magistrátu města Brna od 9 do 14 hodin.

Veřejná zeleň města Brna pořádá dnes od patnácti hodin na bývalém lyžařském svahu ve Wilsonově lese slavnostní otevření opravené lávky spojené s oslavou Dne stromů a sázením. Sdružení Nesehnutí zase sbírá od začátku září až do konce listopadu obrázky stromů od dětí a studentů v rámci výtvarné soutěže o nejkrásnější strom. Technika tvorby je zcela volná - malba, kresba, křída či počítačová grafika. Nejlepší obrazy budou oceněny zajímavými knihami s tématikou přírody a životního prostředí.

Oslavy stromů ve světě

Nápad slavit Den stromů vznikl už v předminulém století ve Spojených státech, konkrétně v Nebrasce. Ten, kdo dnes navštíví americký stát Nebraska, neuvěří, že tato krajina byla před přibližně 150 lety popisována jako krajina "bez stromů". Když sem ovšem přišli první osadníci kolem poloviny 19. století, našli skutečně jenom sporou vegetaci. Jeden z nich, J. Sterling Morton, původem z Detroitu, se s tímto stavem nechtěl smířit. Začal, podporován svojí ženou, pěstovat v okolí svého domu stromy, keře a květiny, a protože byl vydavatelem prvních novin v Nebrasce, přesvědčil své čtenáře nejenom o potřebnosti pěstovat stromy, ale také se mu povedlo přenést na ně své nadšení. Zrodil se "a tree - planting holiday" - "the Arbor Day" - Den stromu.

Myšlenka oslav Dne stromů se rychle rozšířila z Nebrasky po celých Spojených státech a později i na další kontinenty. Datum oslav Dne stromů je různé. Liší se podle klimatických podmínek a toho, kdy je možné stromy vysazovat. Den stromů se v různých částech roku připomíná ve více než padesáti zemích světa. Například Austrálie slaví Národní den stromů poslední týden v červenci, ale v jednotlivých částech kontinentu se slaví v různých termínechtaké Týdny stromů. V minulém roce vysadilo na 250 000 dobrovolníků více jak milion stromů na 3 200 místech po celé Austrálii. V Brazílii se Den stromů slaví od roku 1907 vždy 7. června.

Týdny stromů jsou v různých částech roku také v některých provinciích Kanady, Čína slaví svůj Den stromů v březnu, Německo připomíná Tag des Baumes 25. dubna. Zalesňovací den se slaví i na Islandu, v Indii zase probíhá Národní festival sázení stromů. Různé svátky stromů se slaví i v Izraeli, Japonsku, Jugoslávii, Koreji, Mexiku, na Novém Zélandě, Portoriku, v USA i ve Velké Británii.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz