Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stromem roku je Pernštejnský tis

20. 10. 2005 - BRNO [Econnect / Nadace Partnerství]

- Iva Bittová zazpívala na Koncertu pro stromy -
- Iva Bittová zazpívala na Koncertu pro stromy -
Když před časem hořelo na hradě Pernštejně, jako varování před zlou událostí přišel o větev tis, podle pověsti více než tisíciletý. Přesto získal v předvečer dnešního Dne stromů ocenění Strom roku: v anketě, kterou každoročně vyhlašuje Nadace Partnerství, získal hlasy 6731 lidí z celkem 37 201 hlasujících. Cena byla udělena v brněnském Besedním domě na slavnostním večeru, který svým koncertem doprovodily Iva Bittová a Barbara Maria Willi.

"Bylo neuvěřitelné sledovat, jak se Pernštejnský tis díky nadšení jeho navrhovatelky pomalu, ale jistě šplhal z posledních příček až na vrchol," popisuje Jana Dlabková z Nadace Partnerství, jak se podařilo pověstmi opředenému tisu zvítězit. "Podle pověsti je tisu na Pernštejně více než tisíc let a jeho osud je pevně spjat s hradem. Traduje se, že zahyne-li tis, bude konec i s Pernštejnem," vysvětluje Jana Dlabková.

Odměnou pro Pernštejnský tis bude jeho odborné ošetření na jaře příštího roku. Výtěžek z hlasovacích dárcovských SMS, tedy 180 tisíc korun, bude v jarních měsících příštího roku použit na výsadby stromů po celém území Česka.

Také v pořadí druhý strom, Votický javor ze středních Čech, nemá o legendy nouzi. Na Polském vrchu, kde roste, kdysi stávala šibenice a dodnes na tomto místě lidé prý ve večerních hodinách vídají tmavou postavu ženy se širokým špičatým kloboukem. Pověst říká, že na místě byla neprávem popravena Cikánka, kterou si místní chtěli konečně usmířit, a tak javor přihlásili do soutěže. Ale ani tak se nepodařilo vyhnout podivným shodám okolností: když se na místo vypravili lidé z nadace, auto mělo poruchu, fotografa najednou začal zlobit fotoaparát a i tým České televize potrápily záhadné potíže. "Rozhodli jsme se, že pokud javor nevyhraje, příští rok ho přihlásíme znova," tlumočil odhodlání votických svůj strom podpořit navrhovatel.

Na pomyslné bronzové příčce se umístila Lípa u Ústějovské kapličky z jižních Čech, za ní potom Maxův klen u Kozího potoka z Karlovarska a páté místo lidé vybojovali Největšímu jilmu vazu z Liberecka. Do finále ankety se dostalo celkem dvanáct stromů z celé republiky.

Letošní ročník ankety Strom České republiky roku 2005 byl zahájen symbolicky 21. března – první jarní den. Jednotlivci, rodiny, obce, sdružení, školy, firmy a další organizace z celé republiky mohly do konce května přihlašovat nejsympatičtější a pro ně významné stromy. Odborná porota pak z devadesáti devíti návrhů vybrala dvanáct finalistů, kteří se utkali v závěrečném hlasování. Všichni, kdo mají rádi stromy a přírodu, měli možnost vybírat a podpořit svého oblíbence prostřednictvím hlasovacích lístků a dárcovských SMS zpráv. Do ankety se letos zapojilo rekordních 37 201 hlasujících, což je dvojnásobek oproti loňskému roku.

Celostátní anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002 v rámci programu Strom života. Anketa chce upozornit na význam stromů pro životní prostředí a prostřednictvím stromů přivést lidi k zájmu o prostředí, ve kterém žijí. Program Strom života Nadace Partnerství podporuje výsadbu především původních druhů stromů občanskými sdruženími, obcemi a školami. Svůj oblíbený strom mohl navrhnout každý – jednotlivec, rodiny, obce, sdružení, školy, firmy a jakékoli další organizace či instituce. Obce si mohly také zorganizovat místní regionální kola ankety.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

31. 10. 2005

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz