Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bílá pastelka znova pomáhá zrakově postiženým lidem

18. 10. 2005 - BRNO [Econnect]

- Dobrovolnice před infostanem v Brně nabízely bílé pastelky (foto: SONS/www.bilapastelka.cz) -
- Dobrovolnice před infostanem v Brně nabízely bílé pastelky (foto: SONS/www.bilapastelka.cz) -
Bílé pastelky jako symbol "umění žít ve tmě" včera opět nabízeli dobrovolníci a dobrovolnice ve 275 městech České republiky. Dvacetikorunou, která představovala cenu jedné pastelky, tak lidé přispívali na sbírku pojmenovanou po drobném benefičním předmětu Bílá pastelka. Shromážděné finanční prostředky budou použity na výukové programy pro lidi, kteří se učí zvládat samostanou chůzi s bílou holí a žít v podmínkách ztráty či vážného poškození zraku.

Do sbírky se zapojilo mnoho dobrovolníků a dobrovolnic převážně ze středních a vyšších odborných škol. Jen v Brně nabízelo benefiční bílé pastelky kolemjdoucím sto dobrovolnických dvojic. Brňané mohli nahlédnout také do černobílého informačního stanu Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS), který stál po celý den na Malinovského náměstí.

Na sbírku lidé reagovali různě, někteří ne pozitivně. "Sbírek je už hodně," vysvětluje si odmítavý postoj některých kolemjdoucích Jiřina Falková, která včera pomáhala u informačního stanu. Odmítavý postoj ale rozhodně nebyl pravidlem. "Někteří o sbírce už vědí, cíleně sem zamíří a chtějí přispět," dodává dobrovolnice.

V loňském roce se podařilo v celonárodní sbírce Bílá pastelka shromáždit téměř šest milionů korun. Kolik se podařilo vybrat letos, organizátoři zatím nevědí. "Obálky jsou zapečetěné. Nechme se překvapit, výsledek sbírky zveřejníme desátého listopadu," říká vedoucí Metodického centra informatiky SONS a zároveň ředitelka brněnského TyfloCentra Hana Bubeníčková.

Sbírka Bílá pastelka se koná každoročně od roku 2000 u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole, který připadá na patnáctý říjen. Sbírka pravidelně probíhá v mnoha městech České republiky a její výtěžek je věnován na výukové programy pro lidi, kteří se učí zvládat pro vidícího člověka zcela běžné činnosti – například samostatně chodit se slepeckou holí, obsluhovat počítač bez možnosti používat zraku a mnoho dalších dovedností nezbytných pro samostatný a nezávislý život ve změněných a značně ztížených podmínkách.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz