Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Oskoruše, mizející fenomén jihovýchodní Moravy

4. 2. 2002 - PRAHA/TVAROŽNÁ LHOTA [Econnect]

Z naší krajiny postupně vymizela řada starých krajových odrůd stromů. Byla vytlačena moderním zemědělstvím, šlechtěním i šířením zástavby do volné krajiny. O záchranu Oskoruše, která byla tradiční součástí jihomoravské krajiny, usiluje na hodonínsku sdružení Ekoton. V posledních letech zde vysadilo na 400 oskoruší. Vypěstované sazenice, prodává i dalším zájemcům, kteří si je mohou vysadit třeba na své zahradě.

Oskoruše domácí (Sorbus domestica), někdy též zvaná oskeruše, je mohutný strom z čeledi růžovitých a patří mezi jeřáby. Roste roztroušeně ve světlých lesích, nevytváří souvislé porosty a najdete jej i na vinohradech, zahradách, mezích a ve starých sadech. Původním a hlavním místem jeho výskytu je jihovýchodní Evropa a Severní Afrika. Zda je jeho výskyt u nás původní, není jisté. Jedni tvrdí že jihovýchodní Morava je okrajem jeho původního rozšíření. Jiný názor naopak říká, že sem byl zavlečen až koncem středověku při válečných taženích z Balkánu.

Volně rostoucí oskoruše se dorůstají 15 metrů, v lesích dokonce až 25 metrů výšky a značné mohutnosti kmenu. Největší strom ve svém okolí objevilo sdružení Ekoton u obce Radějov, jeho obvod kmene je 458 cm, stáří odhaduje na 400 let.

Plody oskoruše se na Moravském Slovácku tradičně používaly k výrobě pálenky, v léčitelství, jedly se čerstvé, sušené i zavařené a dávaly se i do buchet. I tyto tradice se sdružení snaží obnovovat.

Tomu, kdo by se chtěl o záchraně oskoruší dozvědět více a nebo ochutnat jejich plody v různých úpravách je určen "1. mezinárodní košt oskoruší". Pořádá jej sdružení Ekoton ve spolupráci se Sdružením dobrovolných aktivit INEX Bílé Karpaty, Školou vesnice Modrá a městem Strážnice. Večer 2. března od 18 hod. ve Strážnici v sále kulturního domu Strážničan je na programu zajímavé povídání o oskoruších. Nebude chybět degustace léčivých oskorušových pálenek, ale i sušených a zavařených plodů za poslechu cimbálové muziky. Součástí programu je občerstvení, tombola a rovněž i prodej sazenic oskoruší a poradna.

Monika Jansová


Sdružení Ekoton se zabývá ochranou přírody a krajiny v regionu Bílých Karpat a Pomoraví, usiluje o záchranu krajových odrůd, buduje zde naučné stezky, pořádá naučné exkurze a kroužky. Ve spolupráci se sdružením dobrovolných aktivit INEX Bílé Karpaty provozuje informační centrum v obci Tvarožná Lhota.

Kontakt: Vítek Hrdoušek, Tvarožná Lhota 148, email: hrdousek@c-box.cz


Monika Kašparová (Jansová)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Monika Kašparová (Jansová)

Do září 2002 v Econnectu jako správce oblasti životního prostředí. Nyní působí jako poslanecká asistentka poslance a ministra životního prostředí RNDr. Libora Ambrozka.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz