Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den pro hospice měl pomoci zlepšit péči o umírající

10. 10. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

Na skutečnost, že Česko nemá propracovaný systém péče o nevyléčitelně nemocné pacienty, upozornil v neděli Den pro hospice. A tak mohli Pražané v sobotu vidět historickou tramvaj projíždějící centrem města. Vyhrávalo v ní Traditional Jazz Studio Pavla Smetáčka, její osazenstvo zvalo lidi dovnitř a rozdávalo jim na zastávkách letáčky s informacemi.

Kampaň s názvem Nezavírejte oči, která má zlepšit péči o umírající, pořádá Hospicové občanské sdružení Cesta domů. Podle jeho údajů hradí zdravotní pojišťovny náklady na ošetřování umírajících v hospici jen asi z poloviny, na domácí péči nepřispívají vůbec.

Kvalitní péče je dostupná pouze zlomku pacientů, dostane ji jen každý stý člověk, jemuž mnoho života nezbývá. Přes 70 procent lidí umírá v nemocnicích, léčebnách dlouhodobě nemocných a domovech důchodců. Podle průzkumů si však čtyři pětiny dotázaných nepřejí opustit svět v tomto prostředí.

"Konec života čeká každého z nás. Jde o to, aby jej každý mohl prožít důstojně, bez bolesti a mezi svými blízkými. Paliativní léčba dokáže účinně zvládat bolest a spolupracovat s rodinou při péči o nemocného," řekla ČTK Martina Špinková, ředitelka Domácího hospice Cesta domů v Bubenči.

Ten v rámci Světového dne pro hospice otevřel dveře všem kolemjdoucím. Mohli si prohlédnout pomůcky nutné pro kvalitní péči o umírajícího a vyzkoušet polohovací elektrickou postel se samonafukovací matrací proti proleženinám. Mnozí z příchozích připojili podpisy pod Petici na podporu hospicového hnutí.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz