Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nechtěný dárek - děti v děloze mají v sobě chemikálie

7. 10. 2005
Iva Nachtmannová [EkoList] -


Jak ukázal výzkum, který si zadala společně hnutí Světový fond na ochranu přírody a Greenpeace v Nizozemí, děti jsou vystaveny potenciálně škodlivým chemickým látkám už v matčině lůně. Jde o látky, běžně přítomné v domácnostech, které se dostávají do těla plodů pupečníkem.

Výzkum byl publikován ve studii nazvané „Dar pro život“ a obsahuje zjištění dvou dětských lékařů a jednoho toxikologa. „Toxické chemikálie pocházejí z výrobků jako jsou vinylové plasty, čistící prostředky, elektronika a parfémy,“ říká Helen Perivierová, koordinátora kampaně o toxických látkách z Greenpeace. O některých z těchto látek je známo, že mají vliv na fyzický a mentální rozvoj u zvířat.

„Je šokující, že takové chemikálie jsou v těle už v tak raném stadiu života, kdy je dítě nejvíce zranitelné. Vlády by měly požadovat po průmyslu, aby nahradil kontaminující chemické látky bezpečnějšími alternativami,“ dodává Perivierová.

Chemikálie, o nichž je řeč, jsou obsaženy v bezpočtu výrobků od konzerv, elektrických spotřebičů, přes pesticidy, deodoranty a zubní pasty. Obsahují umělé vůně, užívané k provonění parfémů a parfemovaných výrobků, a perfluorované sloučeniny, užívané ve vodních repelentech a také jako výrobu nepřilnavých povrchů, jako je teflon.

Ve vzorcích z pupečníkové krve byly také nalezeny zpomalovače hoření, podezřelé ze způsobování problémů s učením a chováním u zvířat, a antibakteriální a antimikrobiální prostředek triclosan (obsažený např. v pesticidech, ale i některých mýdlech, krémech, prostředcích proti akné, čisticích prostředcích a textilu), patřící do skupiny chlorofenolů, jež ničí veškeré bakterie včetně užitečných bakterií na těle, EU jej klasifikovala jako „velmi toxický pro vodní organismy“, a který se kumuluje v tělesném tuku.

Asi polovina testovaných vzorků obsahovalo koncentrace triclosanu od 0,5 do 5 nanogramů na gram séra. Citlivost vyvíjejícího se plodu na - byť nízké - úrovně chemické expozice, ať už jednotlivé či v kombinacích, zůstává dosud neznámá.

„Je nutné, abychom zacelili mezery v zákoně, které umožňují průmyslu pokračovat v používání chemických látek ve vysokých koncentracích. Musíme požadovat adekvátní kontrolu jejich používání, zvláště, pokud existují bezpečnější náhrady,“ říká Karl Wagner, ředitel kampaně DetoX fondu WWF.

Nově navrhovaná legislativa Evropské unie, týkající se chemických látek, pod akronymem REACH, by měla zaručit větší ochranu člověka i životního prostředí před dopady škodlivých chemických látek a zároveň učinit výrobce skutečně zodpovědnými za dopady jejich výrobků.

Bohužel WWF společně s hnutím Přátelé země a Evropskou aliancí pro veřejné zdraví, se domnívá, že 13. září při nedávném hlasování o REACH se poslanci Evropského parlamentu nechali příliš ovlivnit lobby chemického průmyslu. V dodatcích k této směrnici poslanci odstranili zodpovědnost výrobců za bezpečnost jejich výrobků.

(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)

Iva Nachtmannová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz