Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sedmá generace 5/2005: Kam kráčíš, školo?

6. 10. 2005
-red- [Sedmá generace / Econnect] -


Podzim se neodmyslitelně pojí — vedle sklizně vína či jablek — s počátkem nového školního roku. Právě škola jako jen máloco jiného výrazně (de)formuje lidskou bytost. Redakce Sedmé generace tedy v novém čísle usoudila, že stojí za úvahu podívat se na české školství zblízka.

A protože se její zážitky ze základní školy pojily především s nudou, biflováním nesouvisejících informací, strachem ze zkoušení a nezájmem o názory žáků, rozhodla se poodhalit povinnému vzdělávání jeho alternativní cíp. Navštívila Montessori třídu i školu zapojenou do programu Začít spolu. Zajímala se o současný stav domácího vzdělávání, kterému stát zatím moc nepřeje. Stranou však nenechala ani již zmíněná negativa, jež doplnila o málo diskutované téma genderové diskriminace.

Podzimní Drobnohled zaostřil na situaci v Tatrách po listopadové ničivé vichřici, státní miliardovou infuzi do nebezpečné jaderné elektrárny ve slovenských Jaslovských Bohunicích, špinavý původ oblečení nablýskaných světových značek či jednu malou dílnu u Pardubic, kde staročeské perníky peče samotná Ježibaba. A nakonec přišlo i na to víno — v dalším díle seriálu o ekologických zemědělcích.

Plodné jsou i Názory. Vedle zajímavých komentářů novináře Billa Moyerse o nebezpečí americké náboženské pravice pro životní prostředí, profesora evropského myšlení Johna Greye o iluzi pokroku a Vojtěch Koteckého z Hnutí DUHA o Klausově NGOismu v nich čtenář najde rozhovor s Vladimírem Buřtem, zastupitelem Horního Jiřetína. Obce, kterou chce Mostecká uhelná společnost ruku v ruce s některými politiky zbourat. Důvodem není nic jiného než zásoby hnědého uhlí. Horní Jiřetín by se tak stal v pořadí 117. obcí, jejíž název by natrvalo zmizel z map. S Vladimírem Buřtem si Sedmá generace povídala nejen o tom, jak se žije v kraji na „odpis“ a co se dá dělat proti „vyššímu zájmu“. Na řadu přišla i malá exkurze po zaniklých severočeských památkách.

„Mají se obce bourat kvůli další těžbě uhlí?“ To je otázka také aktuálního diskusního fóra Sedmé generace.

Pátým číslem odstartovala Sedmá generace předplatitelskou akci, kterou vyhlašuje v rámci svých 15. narozenin, jež oslaví příští rok. Podrobnosti zájemci najdou na www.sedmagenerace.cz. Pro všechny zúčastněné má Sedmá generace připravený (nejen) dárek v podobě kalendáře na rok 2006 s fotografiemi Podkrušnohoří. Místa, které ač bylo po desetiletí krutě zkoušeno a drancováno, má stále co nabídnout.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Sedmá generace
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz