Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

První říjen je Světovým dnem vegetariánství

30. 9. 2005 - PRAHA [Econnect / Svoboda zvířat]

Každým rokem je pro účely lidského stravování zabito mnoho miliard zvířat. Některá z důvodu získání masa, účelem jejich života je poskytnout nám jej. Další jsou zabita ve chvíli, kdy již nejsou schopna dávat lidem dostatečné množství mléka či vajec. Jiná proto, že jsou vedlejším produktem masného, mléčného či "vaječného" průmyslu - kohoutci či telata. "Staňte se vegetariány," vyzývá proto při příležitosti sobotního Světového dne vegetariánství sdružení Svoboda zvířat.

"Životy všech těchto tvorů jsou podřízeny přáním a chutím zákazníků," nesouhlasí ochránci zvířat s jejich využíváním, které se navíc často děje velmi krutým způsobem. Upozorňují, že životní podmínky hospodářských zvířat jsou v České republice i v jiných zemích Evropy či jiného kontinentu otřesné. "Například jateční kuřata jsou speciálně vyšlechtěna k produkci masa. Po šesti týdnech výkrmu jsou zhruba dvakrát tak těžká jako normální kuřata. Stavba jejich kostry však není uzpůsobena tak rychlému růstu svalstva, což jim způsobuje řadu zdravotních potíží," říká předseda Svobody zvířat Tomáš Popp.

Dodává, že naprosté ignorování životních potřeb hospodářských zvířat je v intenzivních chovech běžným jevem. Tato zvířata pak nemohou projevit některé přirozené potřeby a instinkty a z toho pak pramení jejich velmi vážné fyzické i duševní poruchy.

Tři důvody, proč nejíst maso

Ochránci zvířat zdůrazňují etické, zdravotní i ekologické aspekty vegetariánství. Etické argumenty podporující bezmasou stravu představují výhrady k praxi chovu zvířat v intenzivních systémech - člověk by neměl způsobovat utrpení jiným bytostem. "Navíc je potřeba si uvědomit, že konzumace masa a živočišných produktů není v naší společnosti nezbytná," zdůrazňuje Svoboda zvířat. Lidé, kteří se nechtějí podílet na krutém zacházení se zvířaty, odmítají konzumovat maso a další živočišné výrobky. To je jeden ze základních principů vegetariánství.

K vegetariánství také často vedou zdravotní důvody. Ovšem i přes značné množství studií, dokazujících zdravotní prospěšnost vegetariánství, někteří lékaři či dietologové před tímto způsobem stravování varují. "Světová zdravotnická organizace uznala vegetariánství jako prospěšné jak pro dospělé osoby, tak pro děti a kojící matky. Americká dietetická společnost konstatuje prospěšnost vegetariánské stravy na zdraví osob všech věkových kategorií. Tento závěr podpořila i Česká pediatrická společnost a Společnost pro výživu," vyjmenovává Tomáš Popp. Dodává, že podle některých studií jsou vegetariáni a vegetariánky ky dokonce v lepší tělesné kondici než osoby konzumující maso.

Dotřetice ochránci zvířat upozorňují, že masná výroba s sebou nese velmi vážné zatížení životního prostředí - ať již v podobě odpadu z chovu a zpracování hospodářských zvířat, tak i v podobě nepoměrně vyšších nároků na prostor, energii a přírodní zdroje. Stejná plocha, která uživí jednu osobu konzumující maso, uživí čtrnáct vegetariánů nebo dokonce padesát veganů, tedy těch, kdo odmítají veškeré živočišné produkty. Pro vegetariánství tak existují i závažné důvody s environmentální podstatou. "Na výrobu jednoho kilogramu živočišné bílkoviny (masa) je potřeba zhruba 38 kilogramů bílkoviny rostlinné. Je faktem, že chov skotu je spojen s kácením deštných pralesů. Tato stáda jsou také nezanedbatelným původcem vzniku metanu, který narušuje ozónovou vrstvu země," upozorňuje sdružení Svoboda zvířat. Ekologické výhody vegetariánství

Den vegetariánství se prvního října ve světě slaví od roku 1977, kdy jej vyhlásila Severoamerická vegetariánská společnost. O rok později byl tento den podpořen Mezinárodní vegetariánskou unií. Svoboda zvířat pořádá k oslavě tohoto významného dne sérii ochutnávek vegetariánských výrobků v řadě českých měst - od 29. září do 4. října aktivisté navštíví Brno, České Budějovice, Olomouc, Plzeň, Prahu, Ústí nad Labem a Vysoké Mýto. Cílem ochutnávek je nabídnout široké veřejnosti alternativu k masitým pokrmům a ukázat, že se lze stravovat eticky i ekologicky odpovědněji.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz