Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Také lidé v Praze mohou pomoci obcím ohroženým uhelnými doly

30. 9. 2005 - PRAHA [Econnect / Hnutí Duha ]

Hnutí Duha bude po celý příští týden ve dvou dalších městech sbírat podpisy na pomoc severočeským obcím ohroženým těžbou hnědého uhlí. Tentokrát to bude v Praze a České Lípě. Po Olomouci a Brně tak budou moci i obyvatelé těchto měst pomoci občanům Horního Jiřetína a Černic, kteří se brání zbourání svých domovů. V Ústeckém kraji pak bude sběr podpisů probíhat po celý říjen a listopad. Cílem kampaně je zabránit prolomení územních limitů těžby, které obce nyní chrání.

Lidé mohou pomoci svým podpisem na korespondenční lístek adresovaný hejtmanovi Ústeckého kraje. Lístek jej žádá o zachování tzv. územních limitů těžby – ochrany obcí před rozšiřováním uhelných dolů. Limity těžby stanovila v roce 1991 vláda. „Těžební společnosti a někteří politici však usilují o jejich zrušení. Bezprostředně ohroženy jsou obce Horní Jiřetín a Černice nedaleko Litvínova. O věci bude rozhodovat Ústecké krajské zastupitelstvo patrně na přelomu roku, když budou hlasovat o jednotlivých variantách nového územního plánu kraje,“ vysvětluje Petr Holub smysl akcí Hnutí Duha. Kvůli těžbě uhlí bylo v Podkrušnohoří od války zbouráno a vystěhováno již 81 měst a obcí.

Místní občané Jiřetína se zbouráním svých domovů nesouhlasí. Vyjádřili to jednoznačně například v únorovém referendu, kdy pro zachování obce a územních limitů hlasovalo 96 % voličů a účast dosáhla 75 %. Výsledky referenda jsou pro obec závazné. Koncem dubna je ve společném prohlášení podpořila stovka dalších severočeských měst a obcí. Občané Jiřetína již několikrát přijeli také do Prahy aby vyjádřili svůj názor před Úřadem vlády. Na počátku července pak uspořádalo Hnutí DUHA ve spolupráci s obcí Horní Jiřetín také tábor Na hraně uhelného dolu, určený pro každého, kdo chce ohrožené lidi podpořit. Akce budou pokračovat i na podzim.

„Hnutí DUHA aktivitu obcí podporuje a zachování územních limitů dlouhodobě prosazuje. Ve své kampani také upozorňuje na další důsledky, které by rozšíření těžby přineslo – především zvýšení našich již tak rekordních exhalací oxidu uličitého, hlavní příčiny globálních změn klimatu,“ říká Petr Holub.

Akce v Praze

Na úvod celého týdne, v pondělí 3. října večer, zve Duha na besedu s Petrem Holubem, vedoucím programu Energie Hnutí DUHA, na téma „Nebourejte obce kvůli uhlí“. Beseda začíná v 18:00 v Klubu Agnes, Jelení 15/196, Praha 1. Součástí večera bude i promítání dokumentárního filmu "Kamenolom Boží aneb Jeden rok v severních Čechách" režiséra Břetislava Rychlíka (2005, 88 minut).

Podpisy pro hejtmana pak začne Duha sbírat v úterý 4. října od 10ti hodin před kostelem sv. Ludmily na Náměstí Míru. Každý den bude na místě cca do 18ti hodin.

Poslední den sběru - sobota 8. října zároveň nabídne lidem možnost napsat či nakreslit na dřevěnou destičku vzkaz světovým politikům. Ti totiž budou v listopadu v Montrealu na klíčové konferenci vyjednávat o pokračování Kjótského protokolu o omezení vypouštění skleníkových plynů. Vzkazy do Kanady hromadně pošlou tisíce lidí z celé Evropy.

Akce v České Lípě

Od pondělí do pátku vždy od 15 do 17 hodin bude možné podepsat korespondenční lístky u stánku v prostoru mezi obchodními domy Andy a Delvita. Korespondenční lístky je také možné podepsat od pondělka 3.10. až do čtvrtka 14.10. v antikvariátě v ulici Paní Zdislavy, v Reynkově knihkupectví v Moskevské ulici, v TAO čajovně v ulici Klášterní a v prodejně přírodní medicíny u paní Špánikové v Sokolské ulici.

Poslední dva dny, tedy ve čtvrtek 6. a v pátek 7.10., budou moci děti i dospělí na stánku také namalovat nebo napsat na dřevěnou destičku vzkaz světovým politikům ke klimatu.

Akce v Ústeckém kraji

V Ústeckém kraji se budou lidé moci na korespondenční lístek podepsat v průběhu celého října a listopadu. Stánky Duhy najdete ve větších městech – Ústí nad Labem, Mostě, Litvínově, Děčíně, Chomutově, Teplicích a některých dalších.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

30. 1. 2007

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz