Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Slavkovské bojiště: boj o radar

29. 9. 2005 - BRNO [Radio Praha]

Dvou sté výročí bitvy Tří císařů u Slavkova, ve které se v rovce 1805 střetli rakouský císař František I., ruský car Alexandr I. a francouzský císař Napoleon, si na tamním bitevním poli připomenou na začátku prosince. Na místě slavkovského bojiště ale už nyní zuří jiná bitva: boj o vojenský radar na Prateckém návrší.

Proti sobě zde stojí česká armáda a zdejší obce a občanská sdružení. Lidé nesouhlasí s tím, že na místě, kde zahynulo 40.000 vojáků má stát i nadále vojenský objekt. "Je to pietní místo evropského významu. Na takovém místě nelze, z hlediska kulturní vyspělosti národa a piety k zemřelým, umísťovat takové zařízení. Pokazíme si renomé v celé Evropě," říká starosta Tvarožné František Kopecký.

Náčelník generálního štábu armády ČR Pavel Štefka ale s tímto stanoviskem nesouhlasí: "Celý spor je účelový. Když mluvíme o pietě tohoto prostoru, museli bychom se ptát, proč je tam tedy benzínová pumpa a McDonald. Ta kopule je za lesem a nemůže nikomu vadit."

Oč jde? Česká armáda a NATO hodlají na návrší v blízkosti Mohyly míru, která je symbolem dávné události a smíření národů, vybudovat obří stříbrnou kouli vojenského radaru. Dosluhující radarové stanoviště zde už stojí. Odpůrci nového objektu se obávají znehodnocení krajinného rázu. Argumentují i tím, že Slavkovské bojiště je chráněného vyhláškou Ministerstva kultury z roku 1992. Sbírají podpisy a obracejí se na vedení armády.

Pokračuje jeden z iniciátorů petice Miroslav Jandora: "Proti armádě stojí v jednom šiku dvacet obcí, jejichž zastupitelstva se shodla, že tam radar nechtějí, spolu s tisíci lidí ve spolcích vojenské historie. Z celé Evropy máme na 2000 hlasů, které jsou proti tomu a budeme protestovat i během oslav 200. výročí."

Podle náčelníka generálního štábu Štefky je ale stavba nezbytná. "Jedná se o obranu českého vzdušného prostoru a je to páteřní radar NATO. Není to tak, že armáda trvá na této lokalitě. Nicméně, když shrnete všechny informace, toto místo je nejvhodnější. Proto jsou tam radary už desítky let."

"Argument, že místo vybrali už experti Varšavské smlouvy. Jsou zde lokality, kde by toto zařízení mohlo být stejně tak postaveno. O jeho potřebnosti nepochybujeme. Faktem ale, že zde armáda v tichosti investovala velké peníze do infrastruktury a proto na této lokalitě nyní trvá," říká starosta Tvarožné František Kopecký.


Jaromír Marek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz