Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

První říjnový víkend patří Evropskému Festivalu ptactva

29. 9. 2005 - PRAHA [Econnect / Česká společnost ornitologická]

V celé Evropě nyní můžeme pozorovat stěhování ptáků do jižních zimovišť, či shlukování do hejn před nadcházející zimou. První říjnový víkend proto bude již tradičně patřit Evropskému festivalu ptactva. Milovníci ptactva a přírody ve více než třiceti evropských zemích včetně Česka se sejdou, aby ptáky společně pozorovali a oslavili jejich svátek. V říjnu pak proběhne ještě několik dalších akcí věnovaných fenoménu ptáků a sledování ptačí migrace. V Česku akce připravuje Česká společnost ornitologická, která také vyhlašuje pravidelně ptáka roku – letos je jím Skřivan polní.

Festival organizuje BirdLife International, největší mezinárodní sdružení dobrovolných organizací na ochranu ptactva. Českou republiku zastupuje v této organizaci Česká společnost ornitologická (ČSO). Ta připravuje spolu s moravskou pobočkou - Moravským ornitologickým spolkem řadu vycházek do podzimní přírody. „Na 46ti místech celé ČR budou moci všichni zájemci pozorovat ptáky, ale také se o nich něco dozvědět, nebo se podívat, jak se ptáci kroužkují,“ říká Lucie Hošková z ČSO.

„Většina z akcí proběhne v sobotu a v neděli 1.-2.10. 2005. Účastníky vycházek budou doprovázet zkušení ornitologové, kteří jim ukáží, jak ptáky pozorovat a určovat, seznámí je také s jejich životem, příčinami jejich ohrožení a s možnými způsoby jejich ochrany. Na většině míst budou připraveny různé doprovodné programy, nejčastěji oblíbené ukázky odchytu a kroužkování ptáků, dále přednášky, výstavy, soutěže a společenská posezení,“ uvedla Hošková. Na přípravě akcí se podílí také další nevládní organizace, centra ekologické výchovy, správy chráněných krajinných oblastí a další.

Pozorování ptáků je na podzim, v době podzimního stěhování a přípravy na zimu, ideální. Je možné ptáky vidět například v nezvykle velkých počtech, či zaznamenat některé vzácnější druhy, které se k nám při svém stěhování zatoulaly.

Podle ČSO a BirdLife International však statistika počtu ptáků není příliš růžová. Celkově v Evropě mezi lety 1980 a 2003 poklesla početnost ptačích druhů typických pro zemědělskou krajinu v průměru o 28 %. Úbytek lesních ptáků je menší, některé druhy, zejména ty méně specializované na konkrétní typ prostředí, naopak přibývají. Největší hrozbou pro ptáky je tak zejména intenzifikace zemědělství, kterou podporují především dotace v rámci Společné zemědělské politiky EU.

Na jednoho z typických ptačích obyvatelů zemědělské krajiny se snaží upozornit také kampaň ČSO Pták roku 2005 – Skřivan polní. I když se stále jedná o jednoho z nejběžnějších pěvců, který je veřejnosti známý především pro svůj vytrvalý zpěv přednášený ve vysokých výškách nad poli a loukami, jeho početnost se v posledních 40 letech snížila v Evropě o více než 50 %. O skřivanovi se můžete dozvědět jak na festivalových vycházkách, tak i v brožuře Pták roku 2005 či na webu ČSO www.birdlife.cz.

Indikátor ptáků zemědělské krajiny (ukazatel počtu) se dokonce stal jedním z oficiálních tzv. Strukturálních indikátorů EU a Indikátorů trvale udržitelného rozvoje EU.

Festival ptactva se poprvé konal v roce 1993 a je stále více oblíben. Dokonce je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako největší akce spojená s propagací ochrany ptactva.

Minulý rok se v rámci Evropského festivalu ptactva konalo téměř 1000 pozorování ptactva ve 30 státech. Partnerské organizace BirdLife International uspořádaly během dvou dnů vycházky pro více než 30 000 účastníků. Ti měli možnost pozorovat 3,3 miliónů ptáků, což je podle ČSO rekordní číslo za poslední 3 roky a známka vzrůstající oblíbenosti akce i významu evropských volně žijících ptáků.

„Během roku 2004 byly v mnoha zemích pozorovány neobyčejné ptačí migrace. Ve Švýcarsku a Litvě zaznamenali působivé migrace holuba hřivnáče, v Bulharsku objevili klíčová stanoviště tisíců migrujících dravců, čápů a pelikánů a podél pobřeží Baltského moře bylo pozorováno téměř 20 000 jeřábů popelavých. Jsme tedy zvědavi, jaké zajímavé objevy přinese letošní Festival ptactva,“ říká Lucie Hošková.

Kompletní seznam vycházek a další informace najdete na stránkách ČSO či v sekretariátu ČSO, tel: 274 866 700.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz