Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Brňané znova kupují cihly po stovce – tentokrát přispívají na kavárnu

23. 9. 2005 - BRNO [Econnect]

- Lidé si kupují benefiční cihly i před hlavním nádražím -
- Lidé si kupují benefiční cihly i před hlavním nádražím -
Zrekonstruování brněnské kavárny Anděl tak, aby v ní mohli mentálně postižení lidé pracovat a nabídnout návštěvníkům příjemné prostředí: to je cíl letošního ročníku sbírky Brněnská cihla. Na několika stanovištích v Brně nabízejí dobrovolníci po celý týden symbolické cihly za sto korun a Brňané tak mohou přispět k plnohodnotnému životu lidí s mentálním postižením a autismem.

Kolemjdoucí reagují na prodejní stánky různě. "Někteří přicházejí a chtějí přispět, i když třeba ani úplně přesně nevědí, na co je sbírka určena. Jiní vypadají, že by měli na deset takových cihel, ale projdou kolem a raději se dívají jinam," říká jedna z dobrovolnic – studentek, které nabízejí benefiční cihly u hlavního nádraží. "Hodně přispívají mladí kluci," dodává dobrovolnice. Proto, že cihly nabízejí studentky? "Možná," směje se.

Na stanovištích v centru města – "na čáře", tedy na horním konci České ulice, dále u Masarykovy ulice před hlavním nádražím, na Mendlově náměstí a na Kobližné budou dobrovolníci nabízet cihly po stovce do zítřejšího poledne, v nákupních centrech Globus, Futurum, Shopping Park a Olympia celý víkend. "V Globusu se budou cihly prodávat i příští týden od pondělí do pátku," upřesňuje Karel Kosina, vedoucí chráněného bydlení Diecézní charity Brno, kde bude kavárna Anděl fungovat.

Po několika ročnících sbírky, kdy se získávaly prostředky na chráněné bydlení, se letos účel sbírky mění. "Čtyři roky jsme říkali, že potřebujeme pomoci. Teď už chceme nabídnout něco i my – i mentálně postižení lidé nám mohou něco dávat a mají právo na práci," říká Karel Kosina. Zdůrazňuje, že Brňané mají díky sbírce snad ojedinělou příležitost, jak přispět mentálně postiženým lidem přímo ve svém vlastním městě.

Kavárna bude veřejnosti sloužit nedaleko samotného centra města. "Kavárna ponese název Anděl a navštívit ji bude možné každý všední den v prostorách Chráněného bydlení sv. Michaela na Gorkého ulici. Plánujeme, že zaměstnáme dvanáct klientů na čtyři až šest hodin denně. Podle schopností však bude možný i jejich delší úvazek," vysvětluje vedoucí přípravného týmu kavárny Zuzana Kruťová. "Klienti budou pracovat na pozicích číšník, barman, pomocný pracovník v kuchyni. Pomáhat jim budou dva až tři asistenti v jedné směně," dodává.

Kolik se už podařilo letos vybrat, iniciátoři sbírky zatím jen tipují podle záznamů dobrovolníků, kasičky jsou zatím zavřené. "Hrubý odhad je zatím přibližně sto padesát tisíc korun," říká Karel Kosina. "Stejně jako vloni bychom rádi vybrali tři sta tisíc – rekonstrukce kavárny vycházejí na částku přes tři sta tisíc korun, na zbylou částku ještě budeme shánět sponzory," upřesňuje. Dodává, že prostor kavárny už je z větší části připraven, ještě však musí proběhnout další stavební úpravy – postavení vchodu z ulice a také úpravy z pohledu požární bezpečnosti a hygieny.

Tréninkové pracoviště v kavárně Anděl je součástí projektu POSILa - Podpora integrace lidí s mentálním postižením, autismem a kombinovaným postižením, který se uchází o podporu ze strukturálních fondů Evropské unie. Projekt představuje komplex služeb, který bude kromě stávajícího chráněného bydlení a výše popsaného tréninkového pracoviště tvořen také integrační poradnou Rafael poskytující sociálně právní poradenství pro cílovou skupinu lidí s postižením a jejich rodinám. Lidé, kteří chtějí na vybudování tréninkového pracoviště přispět a nestihnou si koupit cihlu, mohou poslat finanční dar na účet číslo 277490340287/0100, var.symbol 110, vedený u Komerční banky.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz