Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

12. Biojarmark a Dožínky budou se zeleninovou "oblohou"

16. 9. 2005 - PRAHA [Econnect / LEA / Toulcův dvůr]

Přesadit vzrostlý strom není jen tak. Se zažitou akcí je to stejné. Přesto organizátoři pražského Biojarmarku ekofarem z Ligy ekologických alternativ (LEA), po 11 let pořádaného v ekopavilonu na Barrandově, přesadili svátek ekologického zemědělství a potravin zrozených bez chemie a za citlivého vztahu k přírodě, krajině i lidskému zdraví, i s kořeny. Novým působištěm akce je totiž ode dneška od 14 hodin osvědčená bašta ekologické výchovy a osvěty Toulcův dvůr v Praze 10. Zítra – v sobotu 17. září pak je pro 12. Biojarmark a také Dožínkové slavnosti zadáno od 10 do 17 h. Svůj biojarmark má také Jižní Morava. ČSOP Veronica jej připravuje v Brně na 30. září.

Toulcův dvůr – středisko ekologické výchovy hl. Města Prahy, vešlo v Praze ve známost mj. Dožínkami - tématicky biojarmarku velmi příbuznými. A tak se letos - v tradičním termínu pro obě akce - biorolníci i aktéři oslav sklizně představí veřejnosti společně. Brány statku se otevřou dnes ve 14h a až do večerní tečky v 19 h bude Biojarmark přístupný zdarma. V sobotu 17. září pak bude otevřeno od 10 do 17 h. Vstupné je stanoveno na 60 a 30 Kč, rodinné vstupné pak 100 či 160 Kč.

V pátek o BIO "z očí do očí"

Propagační prodej na biojarmarku, jehož se obvykle účastní na tři desítky ekozemědělců i obchodníků s biopotravinami, tradičně zákazníkům nabídne setkání "z očí do očí". Při nákupu, ale i ochutnávkách se hosté mohou od prodejců dozvědět více o jejich způsobu hospodaření, získají rady jak s pěstováním bez chemických přísad úspěšně začít i na své zahradě či v sadu, jak zvládnout ochranu rostlin s biopřípravky a mohou si smluvit jak pravidelné dodávky potravin, tak třeba i prázdninové pobyty na statcích v rámci ekoagroturistiky.

Účast přislíbili přední zelináři, ovocnáři, producenti lahodných sýrů a dalších výrobků z kravského i kozího mléka, ale i ti, kdo nabídnou šťávy, mošty, biopečivo, cukrovinky, studené i teplé vegetariánské či naopak masné speciality. Ani letos nebude chybět přírodě přátelská kosmetika, vyhledávané rožněné skopové, koláče či biopotraviny všeho druhu z dovozu. S nebývale širokou nabídkou se chce představit např. Country Life, náš největší dovozce těchto produktů, nabízející však i širokou paletu zeleniny ze své biofarmy v Nenačovicích u Berouna či právě biokosmetiku i ekologicky šetrné čistící prostředky. Účast potvrdily také velkoobchody PRO-BIO ze Starého Města pod Sněžníkem, naše "jednička" především v suché produkci, Sluneční brána z Čejkovic (čaje, koření, aromasměsi) i např. farma rodiny Abrlů z Pavlova, známá kromě bylinek a koření i vyhlášeným biovínem z nechemizovaných vinic, které získalo ocenění i v zahraničí.

Každý rok je zaměřen na jeden druh biopotravin o kterém se pak návštěvníci mohou dozvědět o něco více či se poradit. Letos byla vybrána zelenina. Letos poprvé proběhne spotřebitelské anonymní testování vybraných druhů, jehož se mohou zúčastnit návštěvníci. Účast předních biozelinářů slibuje v duchu hesla "Ochutnej ten rozdíl!" pravé defilé chutí, pastvu pro oči i cenné rady k pěstování, skladování i přípravě zdravých zeleninových pokrmů.

Biojarmarkové menu bude doplněno návštěvnickými anketami o titul "superbio" za nejoceňovanější produkt jarmarku, "král prodeje" pro nejsympatičtějšího prodejce a další. Zkrátka nepřijdou ani zájemci o videoprojekce z ekofarem, literaturu z oboru či multimediální CD o ekozemědělství.

Sobotní finále s kroji a řemesly

Setkání ekologických zemědělců s jejich příznivci obohatí v sobotu 17. září Dožínková slavnost, která vyvrcholí v 15 hodin, kdy vjede do dvora nazdobený kočár s koňmi a chasou doprovázený průvodem s folklórní muzikou, při níž si lze i skočit v kole. O hudební a taneční vystoupení nebude nouze. Kdo zde již podobný rej navštívil, ví, že milou atmosféru zábavy i poučení, nachystanou zdejšími občanskými sdruženími netřeba dlouze líčit.

Děti i rodiče si opět budou moci vybrat z celodenní nabídky tvůrčích dílniček a her inspirovaných tématem dožínek. Děti si zkusí udělat i chlebové placky - od vymlácení obilí až po pečení na ohni. Na nejlepší z účastníků aktivit a soutěží pro nejmenší čekají symbolické ceny v podobě biopotravin. Prohlédnout si lze zvířata z farmy i historické prostory dvora - renesanční špýchar a gotický sklep. A jak tajuplně prozrazují organizátoři, nelze v závěrečném odpoledni vyloučit ani další zábavná překvapení.

Z celorepublikového cyklu zářijových akcí k Měsíci biopotravin a ekozemědělství, s nimiž chtějí veřejnost pod patronací MZe ČR zvučněji než jindy oslovit naši biorolníci, přichází totiž právě tato na Toulcově dvoře podle všeho v českých krajích s nabídkou nejbohatší.

Organizátoři biojarmarku zároveň věří, že na novém místě zapustí kořeny na delší dobu. Původní ekopavilon na barrandovských Terasách byl zrušen kvůli plánované stavbě hotelu.

Bio z Jižní Moravy a Slovenska najdete v Brně

V Brně již tradičně připravuje prezentaci ekologických zemědělců z Jižní Moravy i Slovenska, ochutnávku a další informace o ekologickém zemědělství ČSOP Veronica ve spolupráci s Regionálním centrem PRO-BIO Jižní Morava a Svazem ekologických zemědělců. Letos nabídne také bohatý doprovodný program. Podzimní biojarmark najdete na Zelném trhu v Brně v pátek 30.9. od 8 do 17 h a v sobotu 1.10. 8-12 h

Mezi doprovodnými akcemi organizátoři upozorňují na výstavu Natura 2000 v Jihomoravském kraji na Zelném trhu, přednášku v Moravském muzeu "Biopotraviny v Jihomoravském kraji" (30.9. v 15 h.) a sobotní exkurzi po lokalitách Natura 2000 v Jihomoravském kraji (Odjezd autobusu v 8.00 hodin od Janáčkova divadla). V pátek od 14 hodin vystoupí taneční soubor Poľana, v pátek i v sobotu také zahraje cimbálová muzika bez cimbálu Veronica.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz