Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Od pátku do práce a do školy – bez auta

13. 9. 2005 - [Econnect]

Od pátku 16. září se již počtvrté ve stovkách evropských měst včetně některých českých uskuteční řada akcí v rámci Evropského týdne mobility. Týden, který vyvrcholí Evropským den bez aut 22. září, chce připomenout a podpořit ekologicky šetrnou dopravu ve městech, jeho mottem je proto heslo “Do práce a do školy – bez auta“. Děti Země také vyhlásily již třináctý Český den bez aut – na stejný den s evropským. Společně s pražským projektem Auto*Mat také vyzývají k podpisu výzvy "Nechte auto doma", kterou se k myšlenkám dne bez aut může připojit každý.

Evropský týden mobility (16.-22. září) spolu s Evropským dnem bez aut (22.září) každoročně vyhlašuje Evropská komise a jejím cílem je podpořit ty formy městské dopravy, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Vloni se k němu přihlásilo přes 1500 měst po celé Evropě. V Česku koordinuje Týden mobility Ministerstvo životního prostředí.

Do dnešního dne se k Evropskému dni bez aut a Evropskému týdnu mobility přihlásilo v Česku 31 měst, tedy o šest více než v roce 2004. Města svým podpisem pod Chartu musí splnit základní podmínky. Kromě uzávěry některé centrální části města na den bez aut musí přijmout také alespoň jedno trvalé opatření k podpoře udržitelné dopravy či ke zklidnění dopravy ve městě.

„Právě cesta do práce a do školy je nejčastější příležitost, kdy se rozhodujeme, jaký ze způsobů dopravy zvolíme,“ říká ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Obyvatelům měst tedy akce připomene, že volbou dopravního prostředku každý z nás sám určuje, zda přispěje k čistšímu vzduchu, menšímu hluku a volnějším ulicím anebo naopak ke znečištění ovzduší a dopravním zácpám.

Výzva Dětí Země a Auto*Matu „Nechte auto doma“ vyzývá: Přidejte se i Vy. Cestujte na kole, pěšky, tramvají či metrem. Alespoň jednou za rok vyzkoušejte, jaké to je, když ve městě není tolik automobilů a cestování městem je příjemnější. Připojit se můžete svým podpisem na internetové stránce automat.ecn.cz/vyzva či detizeme.cz/denbezaut

Děti Země na čtvrtek 22. září 2005 vyhlásily také třináctý ročník českého Dne bez aut. K akci se může přihlásit jakákoliv organizace či město, když tento den či během předcházejícího týdne uspořádá nějakou aktivitu na podporu veřejné dopravy, cyklistiky a chůze. Mohou ji podpořit také jednotliví občané, pokud tento den ke své přepravě nepoužijí automobil. „Loni se Den bez aut uskutečnil v téměř stovce měst a obcí, přičemž ve čtrnácti z nich byla jízda v MHD zdarma,“ upozorňuje Miroslav Patrik z Dětí Země, který český Den bez aut každoročně vyhlašuje.

Akce po celé republice

Podrobný přehled akcí a připojených měst najdete na stránkách MŽP www.env.cz/edba, Dětí Země detizeme.cz/denbezaut, pražského projektu Auto*Mat - automat.ecn.cz či na webu http://indigo.cz/mobilita/program.html

Například akce v Praze začínají pátečním Dnem pražské železnice, v sobotu proběhne den MHD. Oslavy Dne bez aut v Praze proběhnou dokonce dvakrát. Kejklíři, divadlo, hudba, soutěže pro děti a další zábavu nabídne Pražanům v neděli 18. 9. 2005 Smetanovo nábřeží, které bude po celý den uzavřeno pro automobily. Zpestřením oslavy bude cyklistická projížďka po největší pražské cyklotrase podél Vltavy až k Modřanskému biografu, kde v 17:00 bude k vidění dokumentární film “Zdroj*“ – divácky nejúspěšnější snímek letošního festivalu “Jeden svět“. Ve čtvrtek 22.9. 2005 – na Mezinárodní den bez aut – pak projede Prahou slavnostní Cyklojízda na jejímž konci v klubu Roxy vystoupí Traband a Pohřební kapela. Nedelní akci pořádá Magistrát společně s projektem Auto*Mat, čtvrteční akce je v režii Auto*Matu.

Proč slavit dny bez aut

Nad veřejnou dopravou silniční i železniční, cyklistikou či chůzí ve městech stále vítězí individuální automobilová doprava. Doprava je v dnešní Evropě jedním z nejzávažnějších problémů životního prostředí. Kromě znečištění ovzduší zejména oxidy dusíku, pevnými částicemi i polyaromatickými uhlovodíky, významně přispívá ke změnám klimatu. Způsobuje také velké zábory prostoru – jak provozem a komunikacemi, tak při parkování vozidel. Způsobuje i obrovské dodatečné náklady kvůli velkému počtu dopravních nehod. Například jen v prvním pololetí letošního roku došlo podle statistik BESIP při dopravních nehodách k bezmála 2000 těžkých zranění a téměř 500 lidí stály nehody život. Objemy individuální automobilové dopravy přitom bohužel stále rostou. Pouhých 18 % lidí je totiž ochotno omezit své jízdy autem například z ekologických důvodů. Vyplývá to z květnového průzkumu CVVM, zveřejněného 15. 8. 2005.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz