Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V září se otvírají jindy nepřístupné památky

9. 9. 2005 - PRAHA [BBC]

Během září se v 48 zemích světa otevírají pro veřejnost ta nejskrytější tajemství starodávných hradů zámků, knihoven a dalších památek. Přehlídka těch nejzajímavějších architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií, knihoven, technických památek a militarií, budov, objektů a dalších prostor začala druhý týden v září. V Česku budou památky otevřeny především v týdnu od 9. do 18. září.

Čím překvapí Česká republika, která pro celou Evropu tradiční svátek historie a památek - Dny evropského dědictví zahájila? Po mnoha letech se na pár dnů otevře například legendami opředené chrudimské podzemí, nebo se veřejnost vůbec poprvé podívá do barokního skvostu - Buquoyského paláce, kde sídlí francouzského velvyslanectví v Praze.

Víc než tisíc památek

V Českých zemích to ale nebudou jen místa, která ministerstvo kultury vede na seznamu kulturních památek, ale také desítky starých soukromých, dnes obytných budov.

Ve výčtu unikátů letošního ročníku bychom mohli pokračovat hodně dlouho, jak dokládají slova koordinátorky z pořadatelského Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Květy Vitvarové: "Letos máme přihlášeno 1 071 lokálních garantů, což jsou vlastníci nebo správci památek, což je myslím výjimečné, protože jsme podruhé překročili hranici tisíce památek. Z nich je přes čtyři sta církevních, přes třicet krajských, což je kategorie, která v předešlých letech nebyla, a přes dvě stě obecních. Soukromých máme 93."

Začalo se v ČR

To, co je na letošním (patnáctém) ročníku výjimečné, tedy kromě počtu veřejnosti přístupných památek, je samotné evropské zahájení. To se odehrálo právě v Česku 2. září a v praxi to znamenalo, že se sem sjelo asi 150 delegátů z celé Evropy, včetně bruselských úředníků v čele se zástupkyní generálního tajemníka Rady Evropy Maud de Boer Buquicchio. Obrovský význam to má při získávání různých dotací jak z evropských fondů, tak hlavně sponzorů na opravy kulturních památek.

Paradoxní je, jak se k pořadatelství evropského zahájení Česká republika dostala. "Dostali jsme se k tomu poměrně nečekaně. Rozhodli jsme se, že se zeptáme v Radě Evropy, co je potřeba k tomu, abychom někdy v příštích letech mohli pořádat toto evropské zahájení. Shodou okolností nám Rada Evropy obratem oznámila, že jí vypadl letošní pořadatel, a jestli máme zájem, že bychom mohli pořádat ještě letošní zahájení. Tenhle dialog proběhl na přelomu prosince a ledna," popisuje Petr Sedláček, předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska překvapení, když České republice nabídla Rada Evropy pořadatelství.

Chrudim, Praha…

Sdružení historických sídel, které se o delegáty z Evropy jakožto pořadatel stará, jim chce ukázat památky, kterými se Češi, Moravani a Slezné mohou chlubit. Jedním z nich je město Chrudim.

"Je to dobrá příležitost ukázat Evropanům, kteří do České republiky přijeli, že jsme za řádově patnáct let dokázali mnohé památky dostat do takového stavu, že vypadají životaschopně, že jsou pěkně opravené a že v dnešní době dokážou sloužit," říká chrudimský starosta Petr Řezníček.

Druhým místem, které letos zpřístupní rekordní počet památek, je Praha 1, centrum hlavního města. I tady byli delegáti z Evropy uvítáni.

Nejen pro cizince

Mnohem důležitější je ale, jak říká starosta Prahy 1 Vladimír Vihan, přilákat samotné Pražany a i Čechy ze všech koutů republiky: "Toto nemovité kulturní dědictví je vlastně nositelem kultury daného národa. Když někdo pozná své památky a minulost, tak se s ní může identifikovat a pokračovat v tom. Proto si myslím, že pokud se s bohatým kulturním dědictvím, kterým oplývá Česká republika, současníci ztotožní a poznají ho, je to jenom ku prospěchu věci, to znamená jejich rozvoje a rozvoje České republiky."

Původně zahájili - dnes už celoevropský svátek - před 21 lety Francouzi. Češi se přidali až v roce 1991.

Zájem se očekává mohutný, tak jako minulý rok. Podle pořadatelů se loni v Česku vypravilo navštívit památky 600 tisíc lidí.


Mikuláš Kroupa

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz