Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rosa: Víte, které prací prášky jsou šetrné k přírodě?

5. 9. 2005
Martin Mach [EkoList] -


Rosa, společnost pro ekologické informace a aktivity, opět vydala letáček o pracích prášcích. Letošní verze letáku poradí, jak si vybrat prací prostředek a jak prát šetrně k životnímu prostředí. Kromě toho nabízí i seznam široce dostupných pracích prášků bez fosfátů a poskytuje informace, jak takové prášky v obchodě poznat.

„Podle našeho chemického rozboru je na českém trhu běžně k dostání nejméně 23 značek bezfosfátových prášků,“ říká Pavel Hrubý z Rosy. K rozšíření těchto prostředků přispívají i členové Českého sdružení výrobců mýdla, čistících a pracích prostředků, kteří od začátku letošního roku vyrábějí jen bezfosfátové prací prášky. Členy sdružení je Henkel, Procter & Gamble, Unilever a Reckitt Benckiser.

Brzy by též měla vstoupit v platnost vyhláška připravovaná Ministerstvem životního prostředí, která prodej fosfátových výrobků zakáže úplně. "Vyhláška je připravená. Nyní je v meziresortním připomínkovém řízení. Účinná by měla být od 1. ledna 2006," říká Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů Ministerstva životního prostředí.

"Bezfosfátové prášky lze poznat podle nápisu „Neobsahuje fosfáty“ na obalu. Toto označení je však často vyvedeno pouze malým písmem," říká

Jak uvádí Rosa, množství fosfátů (fosforečnanů) v prášku nemá vliv na kvalitu vyprání. Nejjednodušším krokem k šetrnému praní je proto vyhnout se prostředkům, které obsahují fosfor v podobě fosfátů. Fosfor jakožto hlavní živina pro vodní řasy a sinice není sám o sobě škodlivý. Avšak fosfáty z pracích prášků způsobují jeho přebytek ve vodních tocích a tím i přemnožení toxických druhů sinic. Sinice pak vylučují do prostředí látky, které mohou způsobovat vážné alergie a vyrážky u lidí koupajících se ve vodě s vodním květem. Následný rozklad takto velkého množství sinic způsobuje akutní nedostatek kyslíku ve vodě, což na životě ohrožuje většinu vodních živočichů, včetně ryb. Ani čistírny odpadních vod si s fosfáty nedokážou účinně poradit.

Letáček Rosy si můžete zdarma vyzvednout v ekologické poradně Rosy na Nádražní ulici 55 v Českých Budějovicích nebo objednat telefonicky (387 432 030, 608 115 198) či e-mailem. Informace o šetrném praní můžete také nalézt na stránkách Rosy.

To, že fosfáty nejsou pro praní nutné, potvrzuje i spotřebitelský test, který v březnu 2005 provedl Test Dnes. Vítězem testu se stal prací prášek Ariel Automat, nejhůře dopadl Bravil. Přestože je Bravil čtyřikrát levnější než Ariel, podle testu se nevyplatí: pere totiž jen o něco lépe, než obyčejná čistá voda.

Výsledky spotřebitelského testu Test Dnes najdete zde:
Když prášek pere jako voda.
Grafické znároznění výsledku testu.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.

Martin Mach

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

6. 9. 2005
7. 9. 2005

-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí

Související tisk. zprávy

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz