Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

WWF: Indonéská vláda netrestá žháře

2. 9. 2005
Iva Nachtmannová [EkoList] -


Firmy v Indonésii zakládají požáry a prochází jim to, tvrdí Světový fond na ochranu přírody (WWF). Podle této mezinárodní organizace údaje ze satelitu Modis dokazují, že asi polovinu z více než 5000 ohnisek požárů v provincii Riau mají na svědomí soukromé firmy.

Většinou se jednalo o požáry průmyslových plantáží dřeva, lesů či pralesů, plantáží olejových palem. Podezřívané společnosti jsou sesterská společnost koncernu Asia Paper and Pulp, Arara Abadi, Astra Group, Sambu group, a další. Některé z firem pravděpodobně daly svolení k tomu založit požár vícekrát.

"Opakované incidenty požárů ukazují na totální ignoraci vládní politiky proti požárům, ustavené indonéskou vládou už v roce 2001," říká Fitrian Ardiansyah, koordinátor WWF pro obnovu pralesů a zmírňování ohrožení lesů v Indonésii. Podle něj je nutné posílit lesní právo a zajistit adekvátní zdroje od vlády - místní komunity by měly mít takové pravomoci, aby byly schopny zodpovědně se o své území postarat.

Z údajů o požárech letos v lednu a únoru vyplývá, že 55 % ohnisek požáru bylo na půdě s vekým podílem rašeliny. Rašelinná půda hoří snadněji, vzniká více kouře a emisí oxidu uhličitého ve srovnání s jinými typy půd. Z hlediska ekologického je přitom rašelina důležitá jako zásobárna vody i oxidu uhličitého. Navíc v indonéské provincii Riau, kde tvoří téměř polovinu rozlohy země, jsou rašeliniště hlavním útočištěm ohroženého tygra sumaterského (Panthera tigris sumatrae).

"Znovu a znovu jsme svědky, jak je těžké uhasit oheň v rašeliništích. Proto vyzýváme indonéskou vládu, aby zastavila vydávání koncesí na správu území s rašelinnými půdami, a začala je chránit," prohlašuje Mubarik Ahmad, výkonný ředitel WWF pro Indonésii.

Indonéská vláda by také okamžitě měla ratifikovat smlouvu ASEANu o přeshraničním znečištění a převzít vedoucí roli v zavádění této smlouvy do praxe. Smlouvu podepsalo zatím šest států (Brunej, Malajsie, Barma, Singapur, Thajsko a Vietnam) a je to první regionální smlouva na světě, která po skupině zemí, aby spolupracovaly na boji se znečištěným ovzduším z požárů.

Iva Nachtmannová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
Ekologické stránky hostující na serveru Econnectu
Přehled všech stránek ekologických organizací, projektů a tématických stránek najdete zde.

Nové stránky:
Greenpeace - Akční tým
Spolek přátel koček a jiných zvířat
Ústav pro ekopolitiku
Automat
Biopotravina roku 2003
Brněnský železniční uzel na počátku 21. století
Stretegie udržitelného rozvoje - O nás? S námi!
Sovy do škol
World Carfree Network

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz