Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Biopotraviny: ochutnejte ten rozdíl!

1. 9. 2005 - PRAHA [Econnect / PRO-BIO]

Ve znamení biopotravin, tedy potravin ze surovin produkovaných udržitelným způsobem na ekofarmách, proběhne letošní září. Tento měsíc má v České republice být dosud největší oslavou ekologického zemědělství a biopotravin – do akce Měsíc biopotravin se zapojí desítky ekologických farem, výrobců, obchodníků a prodejců biopotravin po celé republice. Akci provází slogan "Ochutnej ten rozdíl".

Co je Měsíc biopotravin?

Od letošního roku se začíná každé září slavit Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Měsíc biopotravin, koordinovaný Svazem ekologických zemědělců PRO-BIO a podpořený Ministerstvem zemědělství, je zastřešující akcí pro nejrůznější informační, vzdělávací a marketingové aktivity pro spotřebitele, které mají společný cíl: povzbudit co nejvíce lidí, aby ochutnali biopotraviny a sami posoudili "ten rozdíl“.

"Snahou akce je oslovit co nejširší veřejnost s konkrétním zaměřením na mladé rodiny a děti. Zkušenosti a výsledky výzkumů ukazují, že jakmile spotřebitelé ochutnají biopotraviny nebo navštíví ekologickou farmu a na vlastní oči se přesvědčí o tom, jak funguje, stanou se z nich pravidelní konzumenti biopotravin," vysvětlují iniciátoři akce.

Měsíc biopotravin bude mít v roce 2005 charakter oslavy vynikající chuti potravin vyrobených "v souladu s přírodou“. Lepší chuť biopotravin je jedním z nejdůležitějších faktorů, které lákají nové spotřebitele k nákupu a zvyšují spotřebu již existujících zákazníků. Slogan „Ochutnej ten rozdíl“ má povzbudit spotřebitele k tomu, aby ochutnávali všemi smysly a uvědomili si, že biopotraviny přinášejí nejen odlišnou chuť, ale jejich konzumací mohou lidé pomáhat chránit životní prostředí, zvyšovat biologickou rozmanitost, pomáhat zamezovat znečištění zdrojů vody, i třeba snižovat nezaměstnanost na venkově.

Ekologičtí zemědělci respektují přírodu

Produkce biopotravin se řídí řadou přísných pravidel, které musí pěstitelé a chovatelé, kteří chtějí používat pro své produkty značku BIO, pečlivě dodržovat. Ekofarmáři při pěstování rostlin nepoužívají syntetická hnojiva a pesticidy, pečují o úrodnost půdy, zachování čistoty podzemních i povrchových vod a vyváženost krajiny a nepoužívají geneticky manipulované organismy (GMO).

Zířata ekofarmáři chovají přirozenými způsoby s možností výběhu nebo pastvy a starají se o pohodu chovaných zvířat. Zvířata krmí přirozeným způsobem a nepoužívají preventivně antibiotika, zakázáno je také použití hormonálních přípravků, umělých stimulátorů růstu a podobných látek. Biozemědělci tak produkují nutričně vysoce kvalitní suroviny a aby mohli kvalitu svých produktů prokázat, podrobují se každoročně přísné kontrole.

Co se bude dít během Měsíce biopotravin?

Během září, kdy je počasí stále vhodné pro venkovní aktivity, otevřou své „brány“ pro veřejnost desítky ekologických farem a uspořádají speciální akce. Půjde například o „dny otevřených dveří“, pikniky na farmě pro příchozí, ukázku práce se zvířaty nebo na poli při sklizni, ochutnávky, procházky naučnými stezkami uvnitř farmy a přednášky.

Do akce se zapojí i výrobci biopotravin tím, že v místní prodejně zdravé výživy či biopotravin uspořádají ochutnávky. Bioprodejny budou pro své zákazníky kromě ochutnávek organizovat výlety na ekofarmy, přednášky místních ekozemědělců nebo promítání filmů a podobně. V září také proběhnou regionální Bio dožínky a bio jarmarky. Kalendář všech akcí je k dispozici na stránkách Měsíce biopotravin – na adrese www.mesicbiopotravin.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz