Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologičtí aktivisté protestovali proti skladu paliva na Temelíně

24. 8. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

Zhruba dvě desítky lidí protestovaly před Domem kultury Metropol v Českých Budějovicích proti výstavbě skladu použitého paliva. Ten má za devět let vyrůst v areálu nedaleké jaderné elektrárny Temelín. Odpůrcům z českých a zahraničních ekologických sdružení, ale i některým lidem z okolí Temelína se nelíbí především nedostatky v posudku vlivu stavby na životní prostředí.

Své protesty vystupňovali právě ve středu, kdy se v jihočeské metropoli konalo veřejné projednávání této stavby. V historii ČR jde o vůbec první podobné mezinárodní slyšení.

Sklad podle aktivistů negativně ovlivní život a podnikání v oblasti a přinese větší riziko havárie, případně teroristického útoku. Odmítavý postoj vyjádřilo už i 1700 dalších obyvatel kraje, kteří se podepsali pod petici ekologického sdružení Jihočeské matky. V Rakousku odpůrci sesbírali dokonce na 25.000 protestních podpisů.

"V dokumentaci nebyly zcela jasně vysvětleny některé otázky, například typy skladovacích kontejnerů. Podceňuje i riziko pádu velkého dopravního letadla, což by mohlo mít dopady možná i do zahraničí," řekla novinářům Dana Kuchtová ze sdružení Jihočeské matky. Protest vyvrcholil vypuštěním balónků s lístky s počtem sesbíraných podpisů z Čech i Rakouska.

Podobný, leč menší mezisklad, jaký společnost ČEZ hodlá stavět v areálu elektrárny, stojí již osm let na území jaderné elektrárny Dukovany. Vyhořelé palivo je zde ukládáno do speciálních kontejnerů, které odolají i pádu letadla. Temelínský sklad by měl začít fungovat v roce 2014. Pojmout má až 1370 tun materiálu, což vyprodukují oba temelínské bloky za 30 let.

Technici nyní vyhořelé články s uranem ukládají přímo do bazénu v reaktoru, kde soubory snižují svůj tepelný výkon a klesá zde i aktivita paliva. Články by na Temelíně měly zůstat do doby, než v Česku vznikne dlouhodobé úložiště. S jeho výstavbou se počítá nejpozději do roku 2065.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz