Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Účastníci Programu romské integrace se setkají v Pardubicích

9. 8. 2005 - PARDUBICE [Econnect/Partners Czech]

Ve dnech 17. až 19. srpna 2005 se v Pardubicích setká skupina přibližně 30 romských a proromských aktivistů z Chomutova, Pardubic, Bruntálu a Krnova, aby si vzájemně vyměnili zkušenosti z práce v lokalitách a nápady na možnosti jejího zefektivnění.

Skupinu budou tvořit zástupci neziskového sektoru a další subjekty podporující romskou integraci, kteří se zároveň účastní Programu romské integrace (PRI) finančně podpořeného Agenturou Spojených států pro mezinárodní rozvoj (USAID) a realizovaného mezinárodní organizací Partners for Democratic Change se svými pobočkami v České republice, na Slovensku a v Maďarsku.

Jedná se zejména o zástupce organizací, které realizovaly či realizují projekty podpořené v rámci jednoho ze dvou grantových kol Programu romské integrace. Většina účastníků setkání již obdržela v rámci PRI malé granty. Služeb poskytnutých v již dokončených malých projektech v Pardubicích a v Chomutově využilo v oblastech vzdělávání, výchovy, volnočasových programů a terénní sociální práce přibližně 1000 lidí. V těchto městech bylo nedávno zahájeno druhé grantové kolo a zároveň probíhá první grantové kolo v Bruntále, v Krnově a v Moravském Berouně. Společné setkání má za cíl napomoci organizacím při předávání poznatků z praxe a navázání kontaktů, které povedou k dlouhodobé spolupráci na společných tématech mezi lokalitami.

Část setkání bude věnována smírčím radám v Pardubicích a v Chomutově, které byly ustanoveny jako neutrální místní struktury pro předcházení konfliktů nebo pro jejich řešení mimosoudní cestou. Služby nově vzniklých smírčích rad jsou určeny všem obyvatelům komunity. Jejich členové budou na setkání diskutovat možné strategie řešení komunitních a sousedských sporů. Prezentace činnosti smírčích rad a diskuse o konkrétních problémech budou zvláště cenné pro účastníky z Bruntálska, kde se založení smírčí rady předpokládá na počátku roku 2006.

Jádrem Programu romské integrace je proces komunitního plánování v devíti lokalitách České republiky, Maďarska a Slovenska. Komunitní plánování spojuje klíčové osoby z řad místní samosprávy, neziskového a podnikatelského sektoru, policie a dalších subjektů při zjišťování potřeb obce. Realizace nápadů na řešení naléhavých sociálních otázek romské komunity je umožněna díky grantům poskytovaným v další fázi programu. Na celostátní úrovni je organizována řada aktivit, mezi nimiž lze zmínit diskuse u kulatých stolů nebo spolupráci se sdělovacími prostředky či s vybranými školami.

Setkání se zúčastní i regionální koordinátor Programu romské integrace pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko Orhan Galjus a jako host vystoupí poradce pro menšiny a rovnost z Magistrátu města Pardubic Alena Kosková.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz