Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

MSNBC: Královská rodina chce bydlet ekologicky

8. 8. 2005 - LONDÝN [EcoMonitor]

Britská královna Alžběta II. sklidila minulý týden velkou pochvalu od ekologických aktivistů, když oznámila, že královské sídlo Windsorů bude z části zásobováno čistou energií z vodní elektrárny na Temži. Tisková mluvčí královské rodiny oznámila, že královna byla velmi potěšena plány na vybudování vodní elektrárny se čtyřmi turbínami, která by měla pokrýt energetickou spotřebu sídla Windsorů z více než třetiny.

„Dlouhodobě se snažíme najít cesty, jak snížit energetickou náročnost,“ prohlásila tisková mluvčí. „Královská rodina chce zavádět ekologické zdroje energie všude, kde je to možné, a využívat je v co nejširší možné míře,“ dodala. Královský zámek by měl být zásoben z elektrárny, která bude v oblasti Romney Weir v Berkshire.

Ředitel organizace Přátelé Země Tony Jupiter chválí britskou korunu za ekologické chování. „Jsme potěšeni, že se královna postavila do čela propagátorů zelené elektřiny, která by měla pomoci zastavit klimatické změny.“ Podle něj je to dobrá zpráva, která by mohla přispět k nastartování řady dalších projektů lokálního zásobování z malých zdrojů čisté energie.

Plán na výstavbu vodní elektrárny je jen jedním z mnoha projevů ohleduplnosti k životnímu prostředí, které královská rodina v posledních letech přijala. Vévoda z Edinburghu používá automobil poháněný LPG, chlazení vnitřních prostor i udržování vodních ploch v zámku se provádí ekologicky, všechna svítidla jsou vybavena šetrnými zářivkami a velká většina odpadů se vytřídí k recyklaci. V roce 2000 byl čekatel na trůn, princ Charles, vyhlášen sdružením ekologických časopisů „nejinspirativnější osobou světa“. Zásluhu na tom mají jeho aktivity propagující témata ochrany životního prostředí.

Hydroelektrárna v Romney Weir bude největší stavbou svého druhu v jižní Anglii a bude dodávat elektřinu pouze do královského paláce, nikoli do veřejné sítě. S výstavbou by se mělo začít na počátku příštího roku a podle společnosti Npower by měla elektrárna do konce roku 2006 stát. Náklady by podle propočtů měly dosáhnout jednoho milionu liber. „Čistá elektřina z vodní elektrárny by měla ročně ušetřit kolem 600 tun oxidu uhličitého, které by jinak vznikly při spalování klasických fosilních paliv,“ vysvětlil manažer celého projektu Alastair Gill.

Podle článku agentury Reuters na serveru MSNBC 25. 07. 2005.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související tisk. zprávy

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz