Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bigboardy v Praze upozorňují na utrpení koní

2. 8. 2005 - PRAHA [Econnect/Svoboda zvířat]

Od počátku srpna se v Praze objevily dva bigboardy s nápisem „Transporty smrti stále jezdí Evropou“ a fotkou transportu s koňmi poukazujícícími na to, že Českou republikou stále projíždějí desítky tisíc koní ročně. Své životy pak skončí na italských jatkách. Jsou to především koně z Polska a Litvy, často staří a nemocní, kteří ztratili pro své majitele hodnotu, a tak jsou vysláni na až 2500 km dlouhou cestu do Itálie či na Sardinii.

"Při těchto transportech jsou často porušovány předpisy - kamiony bývají přeplněné, chybí přestávky na odpočinek, nakrmení a napojení, vyskytuje se také nefungující či chybějící ventilace, topení, špatné zacházení se zvířaty během přepravy. Nejdůležitější je ale to, že jsou tyto transporty zcela zbytečné a nehumánní," uvedla Barbora Večlová, koordinátorka kampaně Cesta na smrt organizace Svoboda zvířat Praha.

I přes toto všechno Česká republika nadále přijímá tyto koně na své území a zavírá oči před porušováním zákonů a špatným stavem zvířat. Tím přejímá část zodpovědnosti za jejich utrpení. Koně projíždějí ČR jen 40 km, takže při znemožnění průjezdu by nedošlo k výraznému prodloužení trasy.

Doporučení Rady Evropy doporučuje a tedy umožňuje členským států, aby zvířata neschopná přepravy byla poslána zpět do místa původu nebo poražena na území členského státu. Na příkladu Rakouska je vidět, že je toto možné i v praxi. Rakouští úředníci dodržují kontroly zvířat a tyto kamiony na území Rakouska nejsou vpuštěny.

"Koně nejsou jedinými zvířaty, které trpí při několikadenních-týdenních transportech. Stejným způsobem jsou převážena i další zvířata na jatka či další výkrm. Toto týrání zvířat je dotováno Evropskou unií z peněz daňových poplatníků. EU se tímto způsobem zbavuje přebytečných zvířat," řekla Barbora Večlová.

Organizace Svoboda zvířat se zabývá transporty koní asi 2 roky. Zatím vydala dvě petice (pro polskou a českou vládu), protestní pohledy pro polského předsedu vlády a českého ministra zemědělství, v těchto dnech vzniknou také plakáty s podobnou tematikou jako je na bigboardech.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz