Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mexické rolníky zabíjí touha majitelů půdy po zisku

27. 7. 2005
[Part] -


Rolníci v Mexiku svůj boj proti kácení pruhu pralesů kolem pobřeží zčásti vyhráli. Zaplatili za to však velkou daň. Reyna Mojica je jednou z těch, kdo v boji přišli o své blízké. Její dva synové byli před dvěma týdny zastřeleni – a podle jejich matky se jednalo odplatu za to, že její rodina od roku 1998 pomáhala blokádě stovky těžařských kamionů v Sierra Madre. Byla aktivní v organizaci nazvané Rolničtí ekologové z Petatlan Sierra: boj, který vedou, je podle Greenpeace jedním z nejdůležitějších bojů proti kácení pralesů.

Po měsíc trvající blokádě se mezinárodní firma Boise Cascade rozhodla zrušit kontrakty na masivní kácení v petatlanských horách, s odkazem na zásobovací problémy. Celkem 15 těžebních povolení bylo odvoláno.

Od té doby se stalo terčem násilí přinejmenším přes deset rolnických vůdců. Někteří byli zadrženi a uvězněni za obvinění, které považuje veřejné mínění za smyšlená a falešná… a motivovaná ekonomickými a politickými zájmy těch, co z kácení profitují.

Další zmizeli, někteří byli zabiti. “Stálo to velkou cenu, stálo to životy,“ říká ekoložka Eva Alarcon na samotě na vrcholku Banco Nuevo, „lidé drží celé dny a noci hlídky. Muži nespějí doma.“ Zatímco totiž kácení ustalo, násilí a napětí ne. Vzpurní rolníci totiž představují pro místní mocenské struktury majitelů půdy a s nimi spojené soudce, představitele policie a armády výzvu.

A výsledky této války jsou hrůzostrašné. Jednou v noci se Reyna dívala z okna své kuchyně, jak k domu autem přijel její manžel a čtyři děti… krátce poté se ozvaly výstřely. “Ječela jse: ´Nestřílejte, jsou tam moje děti, moje děti tam jsou!´“ říká Reyna.

Dva synové ve věku 9 a 20 zemřeli, starší z nich opustil svou těhotnou ženu. Mladší zemřel v náručí své matky. Terčem útoku byl její muž Albertano Penaloza – a důvodem jeho aktivita v boji proti těžbě dřeva. Nikdo nebyl zatčen. Reyna a její sousedé ve svém boji nicméně pořád pokračují – a jejich příběh je dokladem o tom, s jak tvrdou represí se aktivismus setkává ne mexickém venkově. “Ten boj není jen pro nás a naši rodinu, je pro všechny,“ říká Reyna.

Podle enviromentálních skupin profitují z těžby majitelé půdy a zprostředkovatelé… právě oni uničili v letech 1992 až 2000 na 40 procent z 558 tisíc akrů lesů, což je jedna z největších katastrof, co se odlesňování týče, na světě. A s tím, jak mizely staré lesy, byli rolníci svědky toho, jak vysychají řeky a potoky – a věděli, že něco je špatně.

Sousedé, vyzbrojeni katolickým učením o zachování přírody, se začali o celé problematice vzdělávat… a vstoupili do konfliktu s mocnými zájmy. „Naneštěstí,“ potvrzuje dokonce levicový starosta Zihuatanejo Anafor Campos, „tahle skupina z Petatlana se dostala do střetu s velmi mocnými lidmi, kteří stále mají co vykořisťovat. Je to válka o peníze.“

Jenže pro rolníky je to válka o život. Do roku sjíždělo z hor na 800 těžařských kamionů denně, vrcholky byly úplně obnaženy. Na rolnické stížnosti statní a federální orgány nebraly zřetel. Proto se ekologové odhodlali k razantní akci: Sešli a zastavili kamiony uprostřed cesty. Shodili z nich několik kmenů a zapálili je… a poté následovala velmi tvrdá perzekuce. "

Jeden z protestujících byl při razii zabit, další dva byli zadrženi a mučením nuceni k přiznání, že se dopustili drogových a násilných deliktů. Věznění Rodolfa Montiela a Teodora Cabrera vešlo ve světovou známost jako strašlivý příklad státního násilí, aby jim nakonec prezident Vicente Fox v roce 2001 udělil milost.

Právě v to, že nástup prezidenta Foxe do úřadu, který ukončí 71letou vládu jedné strany, zastaví represe, rolníci doufali. Místo toho byl uvězněn jejich vůdce Felipe Arreaga kvůli údajné vraždě, aby jej kvůli násilným činům následovali další tři aktivisté.

"Vraždí lidi, vězní je kvůli tomu, že chrání životní prostředí,“ říká vedoucí aktivistka a manželka Arreaga Celsa Valdovinos, „bojím se. Zdá se, že se to nikdy nezastaví.“ Přesto v boji stále pokračuje: vysadili na 177 tisíc nových stromů a vytvořili hasičské brigády.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost v EU - návod k použití
http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz