Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Fotbalisté pod širým nebem

21. 7. 2005 - Edinburgh [BBC]

Ve skotském Edinburku začal třetí ročník neoficiálního mistrovství světa v kopané bezdomovců. Některé africké týmy – z Burundi, Kamerunu, Zambie, Nigérie a Keni - se ale šampionátu nemohou zúčastnit, protože nedostaly povolení ke vstupu do země. Bezdomovci z Walesu se na utkání posilovali bojovými popěvky. Jeden praví, že líp hrají, než zpívají...

Komu se herně daří na mistrovství, funguje pak lépe i po návratu do svého každodenního světa - alespoň organizátoři tvrdí, že úspěšná reprezentace země dává stovkám mužů perspektivu v jinak bezvýchodném životě.

Vyběhnout ze slepé uličky

Frank Hughes, člen skotského mančaftu, žil v útulku pro bezdomovce v Glasgow, nedávno se z něj ale přestěhoval do svého vlastního bytu a shání práci. "Pro ty kluky, co tady hrají, to znamená opravdu hodně. Po loňském ročníku se až osmdesát procent účastníků zmohlo na vlastní bydlení, takže vlastně přestali být bezdomovci v tom pravém slova smyslu," říká Frank.

V defilé mužstev na stadionu ale pět pozvaných týmů chybí. Reprezentují je pouze národní vlajky se jmény přeškrtnutými tlustou červenou fixou: Burundi, Kamerun, Keňa, Alžírsko a Mozambik. Z černého kontinentu dovolily britské úřady cestu do Skotska pouze mužstvům Jihoafrické republiky a Namíbie. Podle ministerstva zahraničí totiž zbylí Afričané nedokázali přesvědčit, že po nedělním finále chtějí Británii skutečně opustit.

Dozněla hudba...

Jsou to přitom přesně dva týdny, co se v Edinburku konal veliký koncert popových hvězd na pomoc Africe a veřejných pochodů se zúčastnil i ministr financí Gordon Brown.

Na rozdíl mezi velkými politickými schématy a malou každodenní praxí upozorňuje jeden z organizátorů fotbalového mistrovství světa bezdomovců Mel Young: "To je opravdu zklamání. Podporoval jsem, co Tony Blair s Gordonem Brownem oznamovali, že budou dělat proti chudobě v Africe."

"Ale toho vládního myšlení se na našich úřadech pořád nějak nedostává. My tady organizujeme něco pořadního, co může sloužit jako důkaz, jaká jsme skvělá a otevřená země - a oni sem nepustí fotbalisty!"

Z Alžírska dostal vstupní vízum pouze novinář Paul Bankole. "Bude Británie takhle přísná pravidla uplatňovat na africké sportovce i v roce 2012, až bude Londýn hostit olympijské hry?" ptá se Bankole a pokračuje: "Chcete tím říct, že některé africké státy jako Alžírsko, Keňa nebo Kamerun se nebudou moci zúčastnit olympiády v Londýně... a myslíte si, že by se to slučovalo s olympijskými ideály?"


Daniel Kaiser

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz