Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česko pomáhá Rumunsku postiženému povodněmi

20. 7. 2005 - PRAHA [Econnect / Adra / Charita]

Kalová a plovoucí čerpadla, elektrocentrály, motorové pily, nafukovací člun i lezecká výstroj: s takovým nákladem vyrazili čeští záchranáři ze sdružení Záchranný sbor ČR pomoci do záplavami postiženého Rumunska. Pomoc organizuje humanitární organizace Adra, která také vyhlásila veřejnou sbírku. Další sbírku vyhlásila Česká katolická charita, která vedle toho uvolnila ze svého krizového fondu na okamžitou pomoc částku tři tisíce dolarů.

"Povodněmi je postiženo 470 vesnic a měst, nejvážnější situace je v okresech Bacau, Vrancea a Galati. Vodou bylo zasaženo více než 11 000 domů, několik stovek jich bylo zcela zničeno," uvádí zpráva Charity. Evakuované osoby nalezly přístřeší buď ve školách a dalších veřejných budovách nebo u příbuzných v nepostižených vesnicích. Zásobování postižených osob je velmi složité a potýká se s nedostatkem potravin, vody a přikrývek.

Tým jedenácti zkušených záchranářů z Prahy a okolí a z Plzně, členů občanského sdružení Záchranný sbor ČR, vyrazil do jedné z povodňových oblastí v úterý večer. Ve spolupráci s humanitární organizací ADRA se tak zapojují do první vlny pětistupňového systému pomoci, kterou česká ADRA svým rumunským kolegům nabídla.

Skupina speciálně vycvičených dobrovolníků má v Rumunsku provádět záchranářské práce při čerpání vody a v případě nutnosti také zajistí obslužnost méně dostupných míst. Po dohodě s ředitelem rumunské Adry Romanem Cornelem budou pomáhat lidem v jedné ze tří nejvíce povodní zasažených oblastí – v okrese Vrancea. Tým záchranářů zdržela dopravní nehoda, a tak z Břeclavi vyráželi až ve dvě hodiny v noci. Na místě pomoci by měli být od dnešního odpoledne a předpokládají, že budou pomáhat minimálně týden, podle potřeby pak déle.

Na pomoc Rumunsku organizace vyhlásila veřejnou sbírku. "Rozsah katastrofy v chudém Rumunsku bude vyžadovat dlouhodobý zájem mezinárodní veřejnosti. Také česká ADRA se chce v Rumunsku dlouhodoběji angažovat. K tomu potřebujeme dostatek finančních prostředků," říká Vítězslav Vurst, předseda správní rady Nadace ADRA. Finanční dary je možné zasílat na účet vedený u ČSOB Praha 5, č. účtu 211211211/0300, v.s. 888.

Na katastrofální povodně v Rumunsku zareagovalo vyhlášením sbírky také sdružení Česká katolická charita. Kromě toho uvolnilo ze svého krizového fondu na okamžitou pomoc obětem povodní částku tři tisíce dolarů, tedy cca 75 tisíc korun. Na sbírkové konto Charita pro Rumunsko je možné přispívat na číslo účtu 369-369369369/0800 u České spořitelny Praha 1, variabilní symbol 101 – Rumunsko.

Povodně zasáhly Rumunsko v oblasti Banátu již v dubnu a na také začátku července tohoto roku. Nyní bylo povodněmi postiženo více než 50 000 hektarů zemědělské půdy, záplavy zničily úrodu. Rovněž infrastruktura byla vážně narušena. Všechny hlavní silnice a železnice mezi jižním Rumunskem a oblastí Moldova jsou přerušeny, několik důležitých mostů bylo zničeno.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz