Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cirkus umění se na Letní filmovou školu poplaví po Baťově kanále

20. 7. 2005 - PRAHA [ProCulture/Econnect]

-Cirkus Umění-
-Cirkus Umění-
Cirkus umění je putovní výstava studentů a absolventů z několika vysokých uměleckých škol. Skupina mladých umělců se poplaví na lodi po Baťově kanále, aby v každém městě či vesnici, kudy popluje předvedla své umění, jak na poli výtvarném, hudebním i divadelním a to ve dnech 25. - 27. července 2005 na trase Veselí nad Moravou-Uherské hradiště. Po té se Cirkus umění zapojí do doprovodných akcí Letní filmové školy v Uherském hradišti.

Jde o pokus o navázání živého dialogu s obyvateli tradičního Slovácka. Projekt navazuje na první ročník Cirkusu umění, který proběhl loni jako pěší putovní výstava studentů FaVU po vesničkách v okolí Brna. Putovní výstava chce prezentovat umění mladých výtvarníků při jejich cestě krajinou. Nechtějí uzavřít svá díla v čistých galerijních prostorech s malou návštěvností, ale hledají si cestu k laické veřejnosti. Tím, že je instalují ve volném veřejném prostoru, dávají větší prostor pro rozehrání jemných sociologických her a reakcí publika. Jedná se o studenty a absolventy z těchto uměleckých škol: FaVU VUT Brno, VŠUP Praha, FAMU Praha, DAMU Praha, FUUD Ústí nad Labem.

Cirkus umění chce reagovat na problémy mladých výtvarníků, které pramení z nedostatečné komunikace uměleckého světa s ostatními obory, s majoritními zájmovými skupinami i veřejností. Současné výtvarné umění se potýká s malým zájmem veřejnosti, návštěvníci výstav jsou většinou úzce specializovaná skupina zájemců a odborníků. Cirkus umění proto obrací svou pozornost na obyčejné až náhodné publikum. Jde o dialog a konfrontaci.

Zásah do atmosféry krajiny a jejího dění nemá být agresivní, jde nám spíše o interakci a vzájemné poznávání. Mezi exponáty a v doprovodném programu Cirkusu umění se objeví věci parafrázující přímo Slovácko či přehlídka děl a aktivit vzbuzující pocit cirkusu a život potulných malířů, umělců, divadelníků a muzikantů.

Leitmotivem Cirkusu umění se tak stane střetávání kultur, a to nejen té současné, co přináší naše mladá generace v protikladu k starší generaci, která zachovává tradice, ale i konfrontace a střetávání mladých lidí z různých škol v rámci geografického rozdělení (Praha-Brno), tak i oborového zájmu působení v oblasti umění (divadlo-film-vizuální umění-multimedia-hudba). Je to pokus o vytvoření času a prostoru pro setkání umělců nejmladší generace.

Koncepce Cirkusu vznikla již loni, kdy pár studentů a absolventů z Fakulty Výtvarných Umění VUT Brno připravilo pěší putování po okolí Brna ve dnech 10.-13.9.2004, přesněji se jednalo o tyto obce: Křtiny, Jedovnice, Ruprechtov, Blansko s následným odjezdem do Brna. Účastníci Cirkusu chtějí ve svých aktivitách pokračovat i nadále, už dnes je v jednání pro příští rok místo a způsob dalšího putování - jedná se buď o Klatovsko v rámci ArtFestu na Sýpce v Klenové, nebo o další putování moravským krajem, tentokrát s koňmi a povozem.

Program a průběh akce:

25.7.05 Veselí nad Moravou
dopoledne příprava + instalace
16.00 zahájení výstavy - park u zámku
16.00-19.00 výstava, divadelní představení,hudební produkce

26.7.05 Nalodění ve Veselí - dopoledne
14.00 připlutí do Uherského Ostrohu
16.00 zahájení výstavy - nádvoří zámku a přilehlé prostory
16.00-19.00 výstava, divadelní produkce, hudební produkce, ochutnávka vín

27.7.05 Nalodění v Uherském Ostrohu
15.00 připlutí do Uherského Hradiště
16.00 zahájení výstavy - Masarykovo náměstí
16.00-20.00 výstava, divadelní a hudební produkce


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz