Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

McDonald´s přišel o 10 milionů dolarů, protože uváděl vegetariány v omyl

19. 7. 2005 - SEATTLE [Part]

Několik vegetariánských a hinduistických skupin ve Spojených státech našlo minulý týden ve své poště příjemný dárek: šeky v hodnotě od 50 tisíc do 1, 4 milionu dolarů. Takový je výsledek soudně nařízeného vyrovnání pře, kterou organizace vedly proti firmě McDonald's. Celková částka, kterou musela firma vydat, činí přitom 10 milionů dolarů.

K finančnímu vyrovnání došlo čtyři roky poté, co právník ze Seattlu Harish Bharti žaloval gigantický řetězec rychlého občerstvení za to, že uvádí zákazníky v omyl, tvrdí-li, že jím nabízené hranolky jsou vegetariánské. Firma se omluvila již v březnu roku 2002, dnes k omluvě přidala i finanční odškodnění.

Peníze jsou podle McDonald's určena „hinduistickým, vegetariánským a dalším skupinám, jejichž dobročinné a vzdělávací aktivity jsou úzce spojeny se zájmy těchto zákazníků (kteří mají dietní omezení)“.

Mezi hinduistickými skupinami, které byly příjemci šeků, jsou například International/American Gita Society, která dostala 50 000 dolarů, Hinduism Today Endowment (250 000 dolarů), Council of Hindu Temples of North America (200 000 dolarů) či Hindu Students Council (500 000 dolarů).

Seznam vegetariánských organizací, které firma „poctila“ „dotací“, je například Vegetarian Resource Group (1, 4 milionu dolarů), ADAF Vegetarian Nutrition Dietetic Practice Group (600 000 dolarů), North American Vegetarian Society (1 milion dolarů či American Vegan Society (500 000 dolarů).

Peníze nakonec dostalo 24 skupin z celkem 250, o nichž se, podle urovnání, jako o příjemcích financí uvažovalo. Nakonec se mezi odškodněné dostaly i skupiny židovské, muslimské a sikhské, které se k žalobě přidali s tím, že hranolky nebyly košer/halal atd.

„Bylo to velké překvapení,“ říká Paramacharya Palaniswami z hinduistického kláštera v Kaui na Havaji, který dostal šek na 254 773,19 dolaru, "myslím, že nás to inspiruje k tomu, dělat víc věcí pro vegetariánství.“ Dotace půjde magazínu Hinduism Today a přispěje k tomu, aby se „zejména mladí obyvatelé Spojených států seznamovali s vegetariánským životním stylem, který je hinduistickým ideále už po 6 tisíc let“.

Vítězné skupiny nicméně stále upozorňují zákazníky, že McDonald's nepodnikl stále žádné změny v přípravě hranolek, takže hranolky stále nejsou smaženy tak, aby je bylo možné označit za vegetariánské.Podle podmínek urovnání je totiž firma povinna jen neuvádět zákazníky v omyl, nikoli změnit postup, jakým hranolky připravuje.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz