Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropské řeky oslavovaly po celém kontinentu tisíce lidí

18. 7. 2005
[Radio Praha] -


Tisícovky lidí o víkendu oslavily vodní toky při Evropském dni koupání v řekách. Jen zlomek z nich se však v rámci akce označené také heslem Velký skok odhodlal do vody ponořit. Mezinárodního dne, který má upozorňovat na čistotu vody a budovat pozitivní vztah lidí k řekám, se zúčastnilo 12 zemí. V České republice akci, kterou doprovází kultura i úklid řek, organizuje ekologické sdružení Arnika.

V Česku, kde se letos koupání v řekách konalo na 17 místech, se nejvíce lidí sešlo v Děčíně. Na Slavnosti Labe přišlo v neděli na 10.000 lidí a deset odvážlivců se do řeky ponořilo. Sdružení Arnika koupací den na Labi uspořádalo poprvé před třemi lety. Také díky této tradici se Labe pyšní největším počtem koupacích míst ze všech evropských povodí. Na různých místech Labe v Česku a Německu je jich asi 70.

Na ostatních koupacích místech Česka tak vysoká účast jako v Děčíně nebyla. Ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku do Labe vstoupilo zhruba 15 lidí, v centru Hradce Králové se ke dni koupání v řekách zapojilo na 40 milovníků vodních radovánek. V Římově na řece Malši se už v sobotu uskutečnila módní přehlídka historických koupacích a plážových oděvů. Ve Volyni na Strakonicku čistila asi desítka lidí řeku Volyňku. V Černošicích u Prahy na břehu Berounky otevírali novou městskou pláž. Kvůli evropské akci její zpřístupnění načasovali právě na dnešek. Někde, například v Klatovech, se koupací den teprve uskuteční. V Litoměřicích se zase akce za účasti 50 lidí konala už před týdnem.

Evropský den koupání v řekách sleduje vedle oslavy řek a znovunalezení vztahu lidí k řekám i konkrétní cíl. Organizátoři se touto kampaní domáhají naplnění rámcové směrnice Evropské unie o vodách, jejímž cílem je do roku 2015 dosáhnout dobrého stavu vody v řekách a jezerech. Podle průzkumu Eurobarometer znepokojuje znečištění vod 47 procent Evropanů.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz