Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přívoz na Vltavě nabízí cyklistům nové možnosti

11. 7. 2005
-red- [Econnect/Auto*Mat] -


Obnovení pravidelného provozu sedleckého přívozu na severním okraji Prahy je zásadním přínosem pro cyklistické výlety podél Vltavy. Přívoz mezi Sedlecem a Zámky propojí povltavskou cyklostezku v Troji a v Podbabě. Bude tak možné jednoduše spojit výlet krásnou přírodou Bohnického údolí a Šárkou. Nová spojka také přinese rychlé spojení mezi Bohnicemi (Praha 8) a Suchdolem (Praha 6) v rámci MHD. Jízdní kolo lze přívozem přepravovat zdarma.

"Pro cyklisty se díky přívozu otvírá jedinečná možnost okružní trasy ze Stromovky k Libeňskému zámečku a k ZOO, dále podél Vltavy až do Zámků, odtud přívozem do Sedlce, podél vody zpět k Podbabě. Odsud buď návrat po břehu Vltavy do Stromovky nebo odbočka do Šáreckého údolí a zpět. Jde o cca 10 kilometrový okruh po rovině vhodný pro nedělní rodinný výlet spojený s návštěvou ZOO. Výlet lze bez obav zvládnout i s dětmi, přestože vedení některých části cyklotras stále není ideální. Zvláště v úseku Podbaba – Stromovka má hlavní město stále co dohánět. Doufejme, že zprovoznění přívozu přispěje v blízké době k vybudování kvalitní cyklistické infrastruktury i v zatím nevyhovujících úsecích," uvedl mluvčí projektu Auto*Mat Jan Bouchal.

Svou roli hraje přívoz také pro spojení veřejnou dopravou. Cesta z Bohnic na Suchdol přes Holešovice dnes trvá cca 60 minut, s využitím přívozu se tato doba může zkrátit na polovinu. Ještě výhodněji vychází spojení z Bohnic na Prahu 6 a do Roztok nebo Kralup nad Vltavou. Přívoz je výhodný pro dopravu na jízdním kole, kdy lze cestu z Bohnic na Suchdol uskutečnit za méně než 20 minut.

Přívoz je v provozu celotýdenně do 20:00 hod., v pracovní dny od 5:30 hod., v sobotu, neděli a svátek od 7:00 hod. Na základě vyhodnocení provozu může být rozsah provozu upraven. V jízdním řádu jsou uvedeny pravidelné plavby, další plavby jsou možné, mezi první a poslední plavbou dle jízdního řádu, na základě požadavku cestujících tak, aby nebyly ovlivněny plavby dle jízdního řádu. Potřeba plavby mimo jízdní řád se signalizuje akusticky (zvonem, kruhem nebo požádáním) a za takovou plavbu se neplatí žádný příplatek. Přívoz funguje od 1.7. 2005.

Na přívozu platí tarif dopravce s tím, že jsou uznávány předplatní jízdenky PID.
základní jízdné . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20,- Kč
zlevněné jízdné (děti 6-15 let při prokázání věku) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10,- Kč
držitel předplatní jízdenky PID pro tarifní pásma P a 0. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . zdarma
jízdní kolo, dětský kočárek, pes, zavazadlo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . zdarma

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Historie pražských cyklojízd
Vůbec první jízdy v San Francisku v září 1992 se účastnilo 48 lidí, o rok později jich bylo již 500. Pravidelně se konají ve stovce měst světa. Letos 27. září oslaví své desáté výročí. V Praze probíhaly občasné jízdy několik let, ale až od dubna 2001 jsou pravidelné. Opakují se každý třetí čtvrtek v měsíci a schází se na nich okolo šedesátky cyklistů.
Související odkazy
  • Auto*Mat
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz