Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Colours of Ostrava podporuje tradiční a etnickou hudbu

4. 7. 2005 - OSTRAVA [Econnect/Colours of Music]

-Festival Colours of Ostrava-
-Festival Colours of Ostrava-
Více než sto kapel a DJ´s z různých koutů světa se představí na mezinárodním hudebním festivalu Colours of Ostrava, který se uskuteční počtvrté od 8. do 10. července 2005. Jako jediný festival V ČR je Colours of Ostrava členem Forum Of Worldwide Music Festivals (EFWMF), což je nezisková asociace 44 nejvýznamnějších, nezávislých evropských festivalů, které se zavazují podporovat světovou, etnickou, tradiční a původní kulturu jednotlivých světových národů a vzájemně se propojovat v kulturních výměnách.

V asociaci EFWMF jsou například festivaly Sfinks v Antverpách, Tanz und Folkfest v německém Rudolstadtu, jeden z největších světových festivalů Dunya v holandském Rotterdamu nebo festival v dánském Roskilde. Spolu s Colours of Ostrava je v EFWMF z východní Evropy pouze polský Crossroads Festival of Traditional Music v Krakově a maďarský Kalaka Folk Festival v Miškolci.

K největším lákadlům letošního festivalu Colours of Ostrava bude patřit nedělní tří a půl hodinové vystoupení „otce funku“ George Clintona a jeho dvacetičlenné kapely Parliament/Funkadelic, koncerty hvězdy světové world music, portugalské zpěvačky stylu fadó Marizy, hvězdná trojice etno-tanečních kapel z Velké Británie Asian Dub Foundation, Fun-Da-Mental, Trans-Global Underground, vystoupení proslulé klezmer skupiny The Klezmatics a kubánské kapely nominované na Grammy Septeto Nacional. Z Británie dorazí Alabama 3, z Makedonie Kočani Orkestar, z Itálie pak Enzo Avitabile & Bottari, který spolupracoval např. s Tinou Turner či Jamesem Brownem.

Z českých kapel v první den vystoupí skupina Čechomor, která v květnu vydává novou desku a pro níž to bude vůbec první letošní koncert na severní Moravě. Čechomor chystá do Ostravy řadu překvapení, pozve si např. ke společnému vystoupení ruského muzikanta Sergeje Starostina, držitele ceny BBC World Music Award, a jeho domovskou skupinu Farlanders. V letošním roce je výčet předních českých kapel opět velmi bohatý, vystoupí např. Sunshine, Monkey Business, Ohm Square, Kryštof, Miro Žbirka, Dan Bárta s Illustratosphere, Umakart, Děda Mládek Illegal Band, Marián Varga a Moimir Papalescu and the Nihilists.

V letošním roce se Ostrava stane také na tři dny místem setkání držitelů prestižních cen BBC World Music Award. Kromě zmiňované Marizy a Farlanders se tímto oceněním pyšní i senegalští hip hopeři Daara J či fenomenální zpěvačka z Tuvy Sainkho Namtchylak. Pro mnohé návštěvníky se stane jistě překvapením belgická kapela Troissoeur, která poprvé v historii festivalu představí multimediální koncert s projekcemi videoartu na čtyři obrovská plátna. Africkou scénu bude prezentovat kromě dalších i charismatická zpěvačka Dobet Gnahoré z Pobřeží slonoviny, jejíž strhující projev zahrnuje i tanec a bubnování.

Kvality festivalu potvrzuje i ocenění za nejlepší hudební akci roku 2004 v anketě ALMA (Akropolis Live Music Awards) v kategorii koncert / festival roku. Aktuální novinky a vše kolem festivalu se lidé dozví na www.colours.cz.

Festival se uskuteční stejně jako loni v centru Ostravy v areálech výstaviště Černá louka a Slezskoostravský hrad, které svým parkovým charakterem uprostřed zeleně skýtají příjemné prostředí pro letní pohodu. Kromě venkovních scén festival nabídne areál „Dětský svět“, zvláštní taneční scénu, program v klubech (např. Boomerang ve Stodolní ulici), scénu Global Zone pro návštěvníky starší 18 let či workshopy bubnování, salsy a břišních tanců. Ve spolupráci s festivalem Music on Film – Film on Music se připravuje novinka letošního ročníku – festivalové kino hudebních videoklipů a filmů.

Festival navázal úzkou spolupráci s vydavatelstvím Indies Records. Výsledkem je vlastní scéna vydavatelství, na níž vystoupí skupiny Traband, Budoár Staré Dámy, Dún an Doras, Cymbelín, Divoký Srdce, Irish Dew, Tomáš Kočko & Orchestr, Maraca a Benedikta. Zároveň organizátoři festivalu a Indies Records s podporou České spořitelny vyhlásily 1. ročník soutěže „Česká spořitelna Colours Talents“, jejímž cílem je hledat talenty české world music. Soutěž je určena skupinám, jejichž styl je inspirován jak místní lidovou hudbou, tak i hudbou světovou - například: Irsko, Skandinávie, hudba z Afriky, Asie i jižní Ameriky – a které nejsou smluvně vázány u některé z vydavatelských společností. Finalisté této soutěže budou hrát na letošním festivalu, vítěz pak získá možnost vydat vlastní CD u Indies Records.

Ve spolupráci s Českými drahami budou moci návštěvníci opět při dopravě vlakem odkudkoliv v České republice využít slevu VLAK+, což v praxi znamená, že zpáteční jízdenku získají návštěvníci za cenu jednoduché, v případě zákaznického jízdného (Z-karta) se slevou. Jedinou podmínkou je prokázat se na zpáteční cestě vstupenkou na festival. Pro návštěvníky festivalu bude připraveno stanové městečko či místo na kempování nedaleko areálu uprostřed zeleně pod hradem, které bude oproti loňsku rozšířeno. Organizátoři rovněž nabízejí možnost zapůjčení stanů. Na stránkách festivalu budou zveřejněny i další možnosti ubytování. V obou areálech festivalu bude velký výběr občerstvení od vegetariánské stravy až po tradiční párky s hořčicí. Nebude chybět ani úschovna zavazadel.

Další novinkou letošního ročníku, kterou uvítají zejména rodiče s dětmi, je areál „Dětský svět“. Zde bude pro dětské návštěvníky připraven bohatý program sestávající z nejrůznějších her a soutěží. Areál bude mít i kvalifikovaný dozor, do jehož péče budou moci rodiče své děti svěřit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz