Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tábor aktivistů chce pomoci zabránit tomu, aby další obce potkal osud Libkovic

4. 7. 2005 - HORNÍ JIŘETÍN [Econnect]

Vzpomínkový pochod do někdejších Libkovic, které padly za oběť těžbě, živý řetěz "Dál už ani metr", projekce dokumentárních filmů i debaty se zajímavými hosty: to nabízí účastníkům Tábor na hraně uhelného dolu, který byl včera zahájen v Horním Jiřetíně. Týdenní tábor, který organizuje Hnutí Duha, je podporou severočeských obcí ohrožených těžbou uhlí.

Na tábor v době jeho zahájení dorazily tři desítky účastníků, organizátoři očekávají příjezd dalších dvaceti. První táborový večer nabídl účastníkům besedu se zastupitelem Horního Jiřetína Vladimírem Buřtem. Od sedmdesátých let minulého století se obec vinou stavební uzávěry kvůli těžbě uhlí nerozvíjela, povzbuzení ale přišlo v devadesátých letech – kdy byly nastaveny limity těžby. Místní nyní chtějí ukázat politikům i úředníkům, že Horní Jiřetín je živá obec, lidé se nevzdávají a vesnice se rozhodně nemá bourat. Tábor aktivistů a podporovatelů tak Vladimír Buřt považuje za další činnost, která může pomoci ve snaze zabránit zbourání obce. A to navzdory faktu, že mnoho lidí stále pohlíží na aktivity ekologického hnutí apriori negativně. "Jsme velmi rádi, že jste za námi přijeli, že nás bráníte. Jste první, kdo za námi kromě novinářů přijel," řekl na besedě jiřetínský zastupitel.

V úterý, ve středu a ve čtvrtek večer čeká účastníky tábora promítání dokumentárních filmů, každý večer pak s nimi bude besedovat někdo z pozvaných hostů – dnes je na programu beseda o historickém vlivu těžby na krajinu severních Čech s ekologem a bývalým ministrem životního prostředí Ivanem Dejmalem a ředitelem Archívu města Ústí nad Labem Vladimírem Kaiserem. V úterý tábor navštíví zemědělec Jan Rajter, který se na Mostecku brání záměru nadnárodní firmy Nemak postavit na jeho polích továrnu. Ve středu přijede bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, který bude mluvit o možnostech energetiky bez uhlí a jádra; ve čtvrtek pak severočeský fotograf a vítěz Czech Press Photo Ibra Ibrahimovič, který se proslavil například fotografiemi z bourání Libkovic.

Na středu je připravena také veřejná akce "Dál už ani metr"; happening na hranici obce vyjádří nesouhlas se záměrem zrušit územní limity a rozšířit těžbu uhlí na úkor obcí Horní Jiřetín a Černice. Happening, zahájený ve dvě hodiny odpoledne, bude spojen s výsadbou lip.

V pátek v deset hodin ráno se pak lidé mohou připojit ke dvanáctikilometrovému pochodu za záchranu Horního Jiřetína do Libkovic, zbytečně zbouraných s vidinou další těžby uhlí. "Na trase pochodu jsou plánovány zastávky s povídáním o minulosti i budoucnosti severních Čech. Na místě zbouraných Libkovic čeká účastníky překvapení," lákají organizátoři.

V průběhu týdne budou účastníci tábora pomáhat v Jiřetíně s úklidem a zateplováním veřejných budov, práce je čeká také na nedalekém zámku Jezeří. V pátek večer je však na programu i zábava – v hostinci U lípy v Černicích. Tábor je i po svém zahájení stále otevřen dalším návštěvníkům a zájemcům pomoci Hornímu Jiřetínu a dalším obcím v jejich snaze ubránit se plánům těžební společnosti.

„Rozhodnutí o zbourání obce proti vůli jejích obyvatel by bylo bezprecedentním rozhodnutím za posledních 15 let a porušením demokrativkých principů,“ říká Petr Holub z Hnutí Duha.


Alena Mejstříková, Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz