Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výstava přibližuje duševní onemocnění

1. 7. 2005 - BEROUN [Econnect / Lomikámen]

-foto-
-foto-
Vlastní zkušenost s duševním onemocněním: to spojuje autory výstavby maleb a kreseb, kterou pořádá Dobročinný spolek Lomikámen ve spolupráci s Městskou knihovnou v Berouně. Obrazy si mohou návštěvníci prohlédnout každé pondělí a středu od půl deváté ráno do páté hodiny odpoledne, výstava potrvá do konce července.

"Deprese nebo duševní krizi si prožil snad každý z nás. Podle statistik se již každý čtvrtý člověk obrátí s prosbou o pomoc na psychologa nebo psychiatra. Duševní nemoc je nemoc jako každá jiná a není známkou osobní slabosti," uvádějí organizátoři výstavy. Dodávají, že bojovat se svými starostmi a zároveň se zapojit do společnosti vyžaduje naopak velkou odvahu a odhodlání.

"Společnost si o duševních nemocech stále vytváří klamné představy. A umění, jako jeden z vyjadřovacích prostředků, může pomoci k lepšímu pochopení myšlenek duševně nemocných," uvedla Martina Pokorná ze sdružení Lomikámen.

Výstava je umístěna v Městské knihovně Beroun v prostorách oddělení pro dospělé a studovny a čítárny. Do poloviny července budou vystaveny obrazy Štěpána Tesaře a Borise Škila a následně bude jejich část vystřídána malbami a kresbami Milana Farného. Pozornosti organizátoři doporučují komiksovou publikace, která přibližuje jednu z možných příčin propuknutí duševní nemoci. Její vydání připravuje Denní psychoterapeutické sanatorium Nad Ondřejovem. Scénář sestavil psychiatrický lékař Martin Jarolímek a grafický obsah vytvořil právě Štěpán Tesař. Obrazy zapůjčila Česká asociace pro psychické zdraví.

Výstava má za cíl nejen zaujmout z hlediska výtvarného, ale také poukázat na jeden ze společenských jevů lidského života.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz