Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Radiměřské Motýlí království. Ochránci přírody zachraňují biologicky cenné louky u Radiměře a teď potřebují pomoc veřejnosti

19. 8. 2020 - OLOMOUC [Econnect / ZO ČSOP Arion]

Ochránci přírody zachraňují vzácné teplomilné stráně v Radiměři u Svitav. Nyní ale potřebují pomoc veřejnosti. Prostřednictvím crowdfundingové sbírky shromažďují finance na pořízení vybavení pro pastvu koz a ovcí. Cílem je obnovení obecní pastviny a ochrana lokality nejpřirozenějším možným způsobem.

Že se na česko-moravském pomezí nachází biologicky zajímavá místa, to není mezi biology a ochránci přírody žádným tajemstvím. Nepřístupná kopcovitá krajina do jisté míry unikla násilnému přetváření a intenzivnímu hospodaření v minulosti a lidé si zde dodnes udrželi blízký vztah ke své půdě a svědomitě na ní hospodaří. Nejinak je tomu v Radiměři u Svitav, kde díky hospodaření a zejména pastvě dodnes přežila řada vzácných druhů.

Když sem v roce poprvé přišli ochránci přírody ze spolku Arion, byli nadšeni – zjistili, že tu stále přežívá malá populace jednoho z našich nejvzácnějších denních motýlů, kriticky ohroženého a celoevropsky významného modráska černoskvrnného (Phengaris arion). S tímto vzácným krasavcem se můžeme setkat, kromě posledních míst česko-moravského pomezí, už jen na Valašsku a v několika vojenských újezdech. Zároveň si ale nebylo možné nevšimnout, jak místní staré obecní pastviny a sady, kde vzácný modrásek žije a které jsou pro něj životně důležité, zarůstají náletem a zanikají. To proto, že zde místní hospodáři nedávno přestali pást dobytek a kosit trávu. Pokud by louky zarostly zcela, vzácný motýl by zde jistojistě vyhynul. A s ním většina dalších vzácných motýlů, plazů, orchidejí, hořců a hořečků či taky třeba staré jalovce.

Ochranáři začali tím, že pilami a křovinořezy provedli doslova resuscitační zásah, díky kterému se příroda mohla znovu nadechnout a vzpamatovat se z období, kdy se o místní pastviny a sady nikdo nestaral. Dnes zde díky tomu najdeme druhově bohatou teplomilnou vegetaci a nespočet druhů hmyzu. Dále bude tento kousek unikátní přírody potřebovat už o něco jemnější péči. Ideálním způsobem údržby zdejších luk a pastvin je pastva. Konkrétně extenzivní pastva koz a ovcí, které se na těchto plochách v minulosti potulovaly a okusovaly vše, co jim přišlo do cesty. Držely tak na uzdě křoviny, které by jinak všechno pohltily.

Přišel čas se k tomuto způsobu hospodaření postupně vrátit. Lokalita je na to připravena a ovečkám se tu bude jistě líbit. Náklady na vybudování potřebného zázemí jdou ovšem do statisíců, což si tento malý spolek nemůže dovolit. Proto se ochránci přírody rozhodli spustit crowdfundingovou kampaň a nalézt dárce, kteří jim s ambiciózním plánem pomohou a získají za to zajímavé a originální dárky.

Poznámky:
[1] Stránky kampaně
https://www.pomahamprirode.cz/content/24-radimerske-motyli-kralovstvi
[2] Videospot ke kampani
https://www.youtube.com/watch?v=XZMdez46IEE


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz