Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace zve do Brna na výstavy fotografií o pralesích a jaderné energetice

21. 6. 2005 - BRNO [Econnect/Greenpeace]

-Majak-
-Majak-
Až do 3. července potrvá v brněnském Kulturním centru Slévárna Vaňkovka výstava fotografií nizozemského fotografa Roberta Knotha s názvem „Poloviční život - Lidské osudy poznamenané jaderným odpadem z ruského zařízení Majak“. Další výstava Greenpeace ve spolupráci s brněnskou Botanickou zahradou Masarykovy univerzity nabízí výstavu fotografií o ohrožení původních pralesů na naší planetě.

„Černobílé fotografie Roberta Knotha zachycují běžný, každodenní život obyvatel Musljumova a okolí. Jejich tragédie spočívá v tom, že žijí zhruba 30 kilometrů od jaderného komplexu Majak, což má závažné dopady na jejich zdraví a životy,“ komentoval výstavu výstavu „Poloviční život“ tiskový mluvčí Zbyněk Havránek.

Podle Greenpeace naprostá většina z 2,5 tisíce obyvatel Musljumova trpí nejméně pěti chronickými nemocemi, jako jsou onemocnění srdce a oběhové soustavy, astma či artitida. Přibližně polovina místních žen i mužů je sterilních. Třetina všech novorozenců má fyzickou vadu a téměř deset procent dětí se rodí předčasně. Vesnice zaznamenala dramatický nárůst leukémie a počtu úmrtí na rakovinu zažívacího ústrojí, kůže, kostní dřeně či plic.

Majak, který leží 80 kilometrů severně od Čeljabinsku je vůbec největší jaderný komplex na světě. V 50. letech vypouštěl závod vysoce radioaktivní tekuté odpady přímo do nedaleké řeky, kterou místní obyvatelé využívali jako zdroj pitné vody. V roce 1957 pak došlo k druhé nejhorší jaderné havárii na světě, při níž bylo radioaktivitou zasaženo více než 23 tisících km² a postiženo na 270 tisíc lidí. Výstava z Brna poputuje do dalších měst, včetně Temelínu, Českých Budějovic a Prahy.

Expozice další výstavy o ohrožení původních pralesů, sestavená z celobarevných fotografií a informačních panelů, je doprovázena projekcemi krátkých dokumentárních filmů o pralesích v různých částech světa a snahách Greenpeace o jejich záchranu. Výstava je otevřena v tropickém skleníku Botanické zahrady Masarykovy univerzity v Brně od 13. června do 17. července, denně od 9 do 15 hodin.

„Pralesy hrají základní roli všeho života na zemi. Regulují podnebí, filtrují vzduch, čistí vodu a zabraňují erozi. Jsou také opravdovými pokladnicemi ukrývajícími největší různorodost pozemských druhů. Jen deštné pralesy samy o sobě jsou domovem milionů druhů zvířat a rostlin, což dohromady tvoří přibližně dvě třetiny pozemské flóry a fauny. V tropech je možné nalézt až 500 různých druhů stromů na jednom hektaru,“ řekla Petra Krystiánová z Greenpeace ČR. Podle informací Greenpeace jsou světové pralesy vážně ohroženy a jejich ničení nabývá drastických rozměrů. Zničeno již bylo přibližně 80 procent všech pralesů. Přitom každé dvě sekundy je vymýcena plocha o rozloze fotbalového hřiště.

„Největší hrozbou pro pralesy je průmyslové kácení. Obrovské množství dřeva je dopravováno do USA, Japonska a Evropy, kde jsou použity nejen k výrobě nábytku, ale i překližkových dýh a dokonce papíru včetně toaletního. Bez přehánění tak můžeme říci, že staleté kmeny vzácných stromů často končí na záchodech západního světa,“ vysvětlila Krystiánová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz